Hemati R, Maghsoudi K, Emam Y. Morpho-Physiological Responses of Maize to Drought Stress at Different Growth Stages in Northern Semi-Arid Region of Fars . Journal of Crop Production and Processing 2014; 4 (11) :67-75
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2047-fa.html
همتی رحیمه، مقصودی کبری، امام یحیی. پاسخهای مورفو فیزیولوژیک ذرت به تنش خشکی در مراحل مختلف رشد در منطقه نیمه خشک شمال فارس. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (11) :67-75
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2047-fa.html
دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز ، k_maghsoudi1982@yahoo.com
چکیده: (5189 مشاهده)
این پژوهش مزرعهای به منظور بررسی پاسخهای مورفوفیزیولوژیک ذرت هیبرید KSC704به کمآبی در مراحل مختلف رشد در منطقه پاسارگاد (شمال غربی فارس) در سال 1389، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این پژوهش دوره رشد ذرت به سه فاز از استقرار گیاه تا ظهور گل تاجی (فاز I)، ظهور گل تاجی تا خمیری شدن دانه (فاز II) و از خمیری شدن دانه تا رسیدگی (فاز III) تقسیم شد. تیمارهای آزمایشی شامل، کنترل (بدون تنش)، قطع آبیاری بعد از خمیری شدن دانه، تنش 75% نیاز آبی گیاه در مرحله رویشی و بعد از خمیری شدن دانه، تنش 75% نیاز آبی گیاه در تمام مراحل رشد، تنش 50% نیاز آبی گیاه در مرحله رویشی و بعد از خمیری شدن دانه و تنش 50% نیاز آبی گیاه در تمام مراحل رشد بودند. نتایج نشان داد که، تنش ملایم (75% نیاز آبی گیاه) در مرحله رویشی تأثیر معنیداری در رشد گیاه و عملکرد نداشت، لیکن، اعمال این تنش در تمام مراحل رشد، منجر به کاهش معنیداری پارامترهای مورفولوژیک، اجزای عملکرد و عملکرد دانه ذرت شد. تنش شدید (50% نیاز آبی گیاه) در مرحله رویشی، آسیب زیادی به گیاه وارد کرد به نحوی که با آبیاری کامل در مرحله گلدهی قابل جبران نبود. با توجه به نتایج، مرحله گلدهی و اوایل پر شدن دانه، حساسترین مرحله به تنش خشکی در ذرت تشخیص داده شد. همچنین، بعد از مرحله خمیری شدن دانه، با قطع آبیاری، عملکرد رضایتبخشی بهدست آمد. بنابراین، میتوان نتیجهگیری کرد که این امکان وجود دارد که در منطقه پاسارگاد و دیگر شرایط اقلیمی مشابه، با اعمال کمآبیاری از طریق قطع آبیاری بعد از خمیری شدن دانه و کاهش آب مصرفی به حدود 75% نیاز آبی، در دوره رشد رویشی و اواخر پر شدن دانه، بتوان در میزان آب مصرفی در ذرت صرفهجویی انجام داد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى