Siahsar B, Rezai A. Genetic and Phenotypic Variability and Factor Analysis for Morphological and Phenological Traits in Soybean(
Glycine max (L)
Merrill ). Journal of Crop Production and Processing 1999; 3 (3) :61-74
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-21-fa.html
سیاه سر براتعلی، رضایی عبدالمجید. بررسی تنوع ژنتیکی و فنوتیپی و تجزیه عاملها برای صفات مورفولوژیک و فنولوژیک در سویا. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1378; 3 (3) :61-74
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-21-fa.html
چکیده: (14952 مشاهده)
به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و محیطی خصوصیات مورفولوژیک و فنولوژیک و شناخت مبانی مورفولوژیک اختلاف عملکرد و عوامل پنهانی مؤثر بر آن در سویا، آزمایشی در سال 1375، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در لورک نجف آباد اجرا گردید. آزمایش در قالب سه طرح آگمنت برای 285 لاین و 5 رقم شاهد پیاده گشت. تفاوتهای بسیار معنیداری بین ژنوتیپها برای کلیه صفات مورد بررسی مشاهده شد. ضرایب تنوع فنوتیپی برای کلیه صفات بیشتر از ضرایب تنوع ژنتیکی بود و در بسیاری از حالات تفاوتهای ناچیزی وجود داشت. بیشترین ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی به ترتیب مربوط به صفات تعداد غلاف در بوته، روز تا گلدهی، ارتفاع، ارتفاع پایینترین غلاف و تعداد ساقه فرعی بود. توارث پذیری و بازده ژنتیکی برای این صفات و وزن صد دانه بالا و برای عملکرد بوته پایین بود. کمترین ضرایب تنوع به تعداد دانه در غلاف و روز تا جوانهزنی تعلق داشت. نتایج رگرسیون مرحلهای نشان داد که حداکثر اختلاف عملکرد دانه لاینها را میتوان به تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه نسبت داد. تجزیه عاملها علاوه بر تاکید بر نقش اجزای عملکرد، چهار عامل پنهانی مؤثر در عملکرد را استخراج نمود که 34/97 درصد تغییرات عملکرد را توجیه کردند. این عوامل که تعیین کننده مبدأ و مقصدهای فیزیولوژیک هستند، با توجه به صفاتی که در بر گرفتند، تحت عنوان عوامل مخزن، معماری، سرمایه ثابت و وزنی نامگذاری شدند. در مجموع استنباط شد که برای اصلاح ارقام سویا میتوان گیاهان با بنیه قوی و گرهها، غلافها، برگها و وزن دانه زیاد را انتخاب کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى