Mousavi S H, Siadat S A, Alami-Saeid K, Zand E, Bakhshandeh A M. Tolerance Mechanism of Spring Bread Wheat (Triticum aestivum) Cultivars to Wild Oat (Avena lodoviciana) Competition. Journal of Crop Production and Processing 2014; 4 (12) :97-110
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2145-fa.html
موسوی سیدهاشم، سیادت سیدعطاءاله، عالمیسعید خلیل، زند اسکندر، بخشنده عبدالمهدی. مکانیسم تحمل ارقام گندم نان بهاره (.Triticum aestivum L) به رقابت یولافوحشی (Avena lodoviciana). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (12) :97-110
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2145-fa.html
دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان ، s_mousavi@yahoo.com
چکیده: (4219 مشاهده)
بهمنظور مطالعه مکانیسم تحمل ارقام گندم نان بهاره به رقابت یولافوحشی، آزمایشی بهصورت بلوکهای نواری (استریپ بلوک) با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان) در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. در این آزمایش ده رقم گندم (چمران، باز، دز، اترک، اروند، مارون، شعله، چناب، ویریناک و فلات) در تراکم مطلوب خود، با و بدون یولاف در کرتهای عرضی کشت شدند. تراکم علفهرز 80 بوته در مترمربع در کرتهای طولی در نظر گرفته شد. بر اساس استفاده از شاخص رقابت، ارقام مورد آزمایش در چهار طبقه نیمهحساس، متوسط، نیمهمتحمل و متحمل قرار گرفتند. همچنین مدلسازی نحوه رقابت ارقام گندم با یولافوحشی نشان داد، بین صفات اندازهگیری شده، صفت بیوماس علفهرز دارای بیشترین اثر مستقیم کاهشی (609/0-) بر شاخص رقابت بود. علاوه بر آن صفات گندم از جمله تعداد دانه در سنبلچه، بیشترین اثر مستقیم کاهشی (498/0-) و پس از آن درصد بوتههای مرده، بیشترین اثرات غیرمستقیم کاهشی (307/0-) را بر شاخص رقابت نشان دادند. اما صفت بیوماس گندم علاوه بر آثار غیرمستقیم افزایشی از طریق اثرگذاری بر بیوماس علفهرز و وزن هزار دانه گندم، بیشترین آثار مثبت و مستقیم (395/0) بر شاخص رقابت داشت. صفت مؤثر دیگر وزن هزار دانه گندم بود که با اثرگذاری مستقیم و مثبت (270/0) موجب تقویت شاخص رقابتی ارقام شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى