دوره 4، شماره 12 - ( تابستان 1393 )                   جلد 4 شماره 12 صفحات 97-110 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mousavi S H, Siadat S A, Alami-Saeid K, Zand E, Bakhshandeh A M. Tolerance Mechanism of Spring Bread Wheat (Triticum aestivum) Cultivars to Wild Oat (Avena lodoviciana) Competition. JCPP. 2014; 4 (12) :97-110
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2145-fa.html
موسوی سید‌هاشم، سیادت سیدعطاءاله، عالمی‌سعید خلیل، زند اسکندر، بخشنده عبدالمهدی. مکانیسم تحمل ارقام گندم نان بهاره (.Triticum aestivum L) به رقابت یولاف‌وحشی (Avena lodoviciana). مجله توليد و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (12) :97-110

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2145-fa.html


دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان ، s_mousavi@yahoo.com
چکیده:   (2338 مشاهده)
به‌منظور مطالعه مکانیسم تحمل ارقام گندم نان بهاره به رقابت یولاف‌وحشی، آزمایشی به‌صورت بلوک‌های نواری (استریپ بلوک) با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین (خوزستان) در سال زراعی 90-1389 اجرا شد. در این آزمایش ده رقم گندم (چمران، باز، دز، اترک، اروند، مارون، شعله، چناب، ویریناک و فلات) در تراکم مطلوب خود، با و بدون یولاف در کرت‌های عرضی کشت شدند. تراکم علف‌هرز 80 بوته در مترمربع در کرت‌های طولی در نظر گرفته شد. بر اساس استفاده از شاخص رقابت، ارقام مورد آزمایش در چهار طبقه نیمه‌حساس، متوسط، نیمه‌متحمل و متحمل قرار گرفتند. هم‌چنین مدل‌سازی نحوه رقابت ارقام گندم با یولاف‌وحشی نشان داد، بین صفات اندازه‌گیری شده، صفت بیوماس علف‌هرز دارای بیشترین اثر مستقیم کاهشی (609/0-) بر شاخص رقابت بود. علاوه بر آن صفات گندم از جمله تعداد دانه در سنبلچه، بیشترین اثر مستقیم کاهشی (498/0-) و پس از آن درصد بوته‌های مرده، بیشترین اثرات غیرمستقیم کاهشی (307/0-) را بر شاخص رقابت نشان دادند. اما صفت بیوماس گندم علاوه بر آثار غیرمستقیم افزایشی از طریق اثر‌گذاری بر بیوماس علف‌هرز و وزن هزار دانه گندم، بیشترین آثار مثبت و مستقیم (395/0) بر شاخص رقابت داشت. صفت مؤثر دیگر وزن هزار دانه گندم بود که با اثرگذاری مستقیم و مثبت (270/0) موجب تقویت شاخص رقابتی ارقام شد.
متن کامل [PDF 183 kb]   (549 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2019 All Rights Reserved | Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing

Designed & Developed by : Yektaweb