Mahmoodi R, Hassani D, Amiri M E, Aghaei M J, Vahdati K. Relationship between Some Traits and Nut Production in Walnut Cultivars and Genotypes. Journal of Crop Production and Processing 2015; 4 (13) :63-74
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2231-fa.html
محمودی راضیه، حسنی داراب، امیری محمد اسماعیل، جعفرآقائی محمد، وحدتی کوروش. بررسی رابطه برخی صفات با باردهی در تعدادی از ارقام و ژنوتیپهای گردو. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1393; 4 (13) :63-74
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2231-fa.html
دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان ، mahmoodi.razie@gmail.com
چکیده: (4593 مشاهده)
گردو یکی از مهمترین محصولات خشکباری به شمار میآید. با توجه به تکثیر بذری گردو، در حال حاضر این گونه در ایران دارای تنوع بسیار بالایی است. مطالعه رابطه میزان محصول با سطح مقطع شاخه، سطح مقطع تنه، سطح مقطع تاج و سطح برگ در گردو از اهمیت زیادی برخوردار میباشد. با بررسی این رابطه، امکان گزینش ژنوتیپهای برتر گردو با دقت بیشتری امکانپذیر خواهد بود. در این مطالعه سطح مقطع تنه، سطح مقطع تاج، نسبت تراکم میوه بر سطح مقطع تنه و تاج، نسبت تعداد برگ و سطح برگ به ازای هر میوه، نسبت تعداد میوه به سطح مقطع شاخه، نسبت تعداد برگ به سطح مقطع شاخه، نسبت سطح برگ به سطح مقطع شاخه و درصد سال آوری در هشت ژنوتیپ با عادت باردهی انتهایی و جانبی از کلکسیون گردوی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در دو سال (90-1389) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بهدست آمده نشان داد که میانگین دو ساله نسبت تعداد میوه به سطح مقطع تنه) cm2/تعداد( و تاج ) m2/تعداد( بهترتیب برابر 68/1و 43/19 بود. میانگین نسبت تعداد برگ به میوه، 42/4 و سطح برگ به میوه 33/1346 سانتیمترمربع به ازای هر میوه بود. کمترین و بیشترین تراکم میوه بهترتیب مربوط به ژنوتیپ H1-1 با مقدار 74/2 و رقم پدرو با مقدار 36/4 بود. همبستگی ساده بین تراکم میوه و نسبت سطح برگ به میوه 7/0- بهدست آمد. بیشترین درصد سال آوری، در رقم هارتلی با 38/15 درصد دیده شد. این بررسی نشان داد که تعداد میوه با سطح مقطع شاخه، تعداد میوه با سطح برگ، سطح برگ با سطح مقطع شاخه دارای رابطه معنیداری بوده و مدل رگرسیونی پلی نومیال (Polynomial) روابط بین صفات مورد مطالعه را به خوبی توجیه نموده و از ضریب تبیین(R2) بالایی برخوردار بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى