ببهمنظور بررسی اثر تنش شوری بر رشد، عملکرد و برخی ویژگیهای فیزیولوژیک ارقام سورگوم علوفهای، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شیراز انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح شوری آب آبیاری ((4/0) شاهد، 7 و 14 دسیزیمنس بر متر) بهعنوان فاکتور اصلی و سه رقم سورگوم علوفهای (پگاه، اسپیدفید سفید و قرمز) بهعنوان فاکتورفرعی در نظر گرفته شدند. تنش شوری باعث کاهش معنیدار ویژگیهای ارتفاع بوته و سطح برگ شد. بیشترین وزن خشک علوفه در تمام سطوح شوری متعلق به رقم پگاه بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری در دو رقم پگاه و اسپیدفید قرمز فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت از روند افزایشی معنیداری برخوردار بود، بهطوریکه در رقم پگاه با افزایش شوری به 14 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شاهد، آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز بهترتیب بهمیزان1/2 ، 5/4 و 8/2 برابر افزایش نشان داد. با افزایش شوری تا سطح 14 دسیزیمنس بر متر در مقایسه با شاهد، نسبت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی ارقام اسپیدفید سفید، قرمز و پگاه بهترتیب بهمیزان 7/10، 8/6 و 7/1 برابر افزایش یافت و در ریشه ارقام مذکور بهترتیب بهمیزان 6/9، 1/8 و 7/4 برابر افزایش نشان داد. با توجه به نتایج به نظر میرسد یکی از مکانیزمهای تحمل به شوری در رقم پگاه، جذب و انتقال کمتر سدیم به اندام هوایی در مقایسه با دو رقم دیگر باشد که در نتیجه این شاخص میتواند، بهعنوان یکی از معیارهای مهم در ارزیابی تحمل به شوری در گیاه سورگوم مطرح شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |