دوره 5، شماره 16 - ( تابستان 1394 )                   جلد 5 شماره 16 صفحات 37-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akbari S L, Sayyari M, Ghanbari F. Increasing Chilling Resistance of Cucumber Seedlings by Some Plant Growth Regulators. Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (16) :25-37
اکبری سعداله، سیاری محمد، قنبری فردین. افزایش مقاومت به سرما در گیاهچه‌های خیار با کاربرد برخی از مواد تنظیم کننده رشد گیاهی. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (16) :25-37

دانشگاه ایلام ، m.sayyari@basu.ac.ir
گیاهان بومی مناطق گرمسیری مانند کدوئیان نسبت به سرما حساس بوده و از آن آسیب می بینند. در این مطالعه اثر پنج ماده تنظیم کننده رشد گیاهی بر بهبود مقاومت به تنش سرمازدگی گیاهچه های خیار رقم سوپر دامینوس بررسی شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با هفت تیمار شامل شاهد، کاربرد بذری و برگی کاتکین و اسید اگزالیک و نیز کاربرد برگی متیل جاسمونات، متیل سالیسیلات و اسید سالیسیلیک، در سه تکرار به اجرا در آمد. پس از انجام تیمارها گیاهچه ها به‌مدت 7 روز در معرض تنش سرما (روزانه 5 ساعت در دمای 3 درجه سانتی گراد) قرار گرفتند. 72 ساعت پس از اتمام تنش سرما، برخی از پارامترهای مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از تجزیه آماری داده ها نشان داد که کاربرد کاتکین، اسید اگزالیک و اسید سالیسیلیک سبب بهبود پارامتر های رشدی و افزایش مقاومت به دمای پایین در گیاهچه ها شده که به‌وسیله شاخص های نشت یونی، میزان پرولین و مالون دی‌آلدهید نشان داده شد. این مواد سبب کاهش صدمه سرمازدگی گیاهچه ها به‌وسیله افزایش محتوای کلروفیل و پرولین و جلوگیری از افزایش نشت یونی و محتوای مالون دی‌آلدهید شدند. کاربرد بذری کاتکین و اسید اگزالیک نسبت به کاربرد برگی در تحریک مقاومت به تنش سرمایی گیاهچه ها مؤثر تر بودند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش می توان نتیجه گرفت که کاربرد کاتکین، اسید اگزالیک و اسید سالیسیلیک می تواند به‌طور مؤثری سبب حفاظت گیاهچه های خیار در مقابل سرمازدگی در مراحل اولیه رشد شود.