Nikfekr R, Saeidi G. Study of the Relationships among Agronomic Traits and Yield Components in Some Breeding Lines of Safflower (Carthamus tinctorius L.). Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (16) :65-74
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2360-fa.html
نیک فکر روح الله، سعیدی قدرت الله. مطالعه روابط بین صفات زراعی و اجزای عملکرد در برخی از لاینهای اصلاحی گلرنگ. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (16) :65-74
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2360-fa.html
دانشگاه پیامنور واحد زاهدشهر، استان فارس، فسا، زاهدشهر ، nikfekr64@yahoo.com
چکیده: (4156 مشاهده)
بهمنظور بررسی صفات زراعی و روابط بین عملکرد دانه و اجزای آن در برخی از لاینهای اصلاحی گلرنگ (.Carthamus tinctorius L)، این آزمایش در سال زراعی 88-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان واقع در شرودان فلاورجان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد و در آن 20 ژنوتیپ گلرنگ مورد ارزیابی قرار گرفت. صفات مورد بررسی در این پژوهش شامل تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا شروع گلدهی، 50% گلدهی و رسیدگی، ارتفاع بوته، تعداد انشعاب اصلی در بوته، درصد آلودگی غوزهها به مگس گلرنگ، عملکرد دانه در واحد سطح، تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه، وزن هزاردانه، قطر غوزه، وزن دانه در غوزه و درصد روغن دانه بودهاند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر تمام صفات مورد بررسی به جز تعداد روز تا سبز شدن دارای تفاوت معنیداری بودند. نتایج تجزیه همبستگی نشان داد که صفات تعداد غوزه در بوته، تعداد دانه در غوزه و قطر غوزه بهعنوان اجزای مهم عملکرد دانه، همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی مثبت و بسیار بالایی با عملکرد دانه داشتند و وزن دانه همبستگی فنوتیپی و ژنتیکی منفی و معنیداری با عملکرد دانه نشان داد. نتایج حاصل از رگرسیون مرحلهای برای عملکرد دانه در واحد سطح نیز نشان داد که تعداد غوزه در بوته به تنهایی 66% درصد و به همراه قطر غوزه 74% از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که تعداد غوزه در بوته اثر مستقیم مثبت و قابل توجهی بر عملکرد دانه داشت و اثرات غیرمستقیم آن از طریق بقیه صفات نسبتاً ناچیز بود. همچنین صفت تعداد دانه در غوزه نیز اثر مستقیم مثبت و بالایی بر عملکرد دانه نشان داد و اثر غیر مستقیم آن از طریق تعداد غوزه در بوته نیز قابل توجه بود، درحالیکه اثر غیر مستقیم زیادی از طریق وزن 1000 دانه نداشت.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى