دوره 5، شماره 16 - ( تابستان 1394 )                   جلد 5 شماره 16 صفحات 173-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moumenihelali H, Ahmadpour A, Poursaeed A R. Identifying the Most Appropriate Cultivar for Sustainability of Rice Production System Using Analytic Hierarchy Process (AHP). Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (16) :163-173
مؤمنی هلالی هادی، احمدپور امیر، پورسعید علیرضا. شناسایی مناسب‌ترین رقم جهت پایداری نظام کشت برنج با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (16) :163-173

واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، ساری ، hadi_moumeni@yahoo.com
به‌طورکلی هدف نهایی نظام پایدار، بیشینه سازی منافع حاصل از منابع موجود کشاورزی و کمینه سازی تهدیداتی است که در اثر فعالیت‌های موجود کشاورزی متعارف بر محیط عارض می‌شود. در این میان بذر که در تحقیق حاضر از آن به‌عنوان ارقام برنج نام برده شد به‌عنوان عامل مهمی در جهت پایداری مطرح می‌باشد. لذا، شناسایی رقم مناسب برای پایداری نظام کشت برنج به‌عنوان هدف اصلی مطالعه حاضر در نظر گرفته شد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه متخصصانی که در خصوص ابعاد پایداری و ارقام برنج دارای اطلاعات کافی هستند، می‌باشند، که از طریق نمونه‌گیری غیراحتمالی (هدف‌دار و گلوله برفی) تعداد 16 نفر شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تعیین روایی، پرسش‌نامه تحقیق از روایی ظاهری و محتوایی و برای سنجش پایایی از نرخ ناسازگاری استفاده شد. برای محاسبه داده‌ها از نرم افزار اکسپرت چویس 2000 استفاده شده است. ملزومات به‌کارگیری تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، در نظر گرفتن معیارها (پایداری نظام کشت برنج) شامل: پایداری بوم شناختی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، پایداری فنی، پایداری سیاستی و زیر معیارهایشان از یک طرف و گزیدارهای تصمیم‌گیری (ارقام برنج) که عبارتند از: هاشمی، طارم، ندا، فجر، خزر و شیرودی از طرف دیگر است. نتایج اولویت بندی معیارهای پایداری کشت برنج نشان می‌دهد که معیارهای پایداری اقتصادی (32%)، بوم شناختی (9/23%) و فنی (1/21%) از جنبه‌های پایداری اجتماعی (8/14%) و سیاستی (3/8%) مهم‌تر هستند. هم‌چنین در مجموع، دو رقم هاشمی (6/20%) و طارم (1/20%) با اختلاف کمی نسبت به هم به‌ترتیب به‌عنوان مناسب‌ترین ارقام شناخته شدند.