Gheshlaghi Z, Khorassani R, Haghnia G, Kafi M. The Effect of Nitrate Levels and Harvest Times on Fe, Zn, Cu, and K, Concentrations and Nitrate Reductase Activity in Lettuce and Spinach. Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (16) :315-331
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2382-fa.html
قشلاقی زهرا، خراسانی رضا، حق نیا غلامحسین، کافی محمد. تأثیر مقدار نیترات و زمان برداشت بر غلظت آهن، روی، مس، پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در کاهو و اسفناج. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (16) :315-331
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2382-fa.html
دانشگاه فردوسی مشهد ، za.gheshlaghi@stu.um.ac.ir
چکیده: (4453 مشاهده)
سبزی های برگی از مهم ترین منابع روزانه تأمین نیترات در انسان هستند. بدین منظور برای بررسی اثر سطوح مختلف نیترات و زمان برداشت بر انباشت نیترات و غلظت عناصر آهن، روی، مس و پتاسیم و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در کاهو و اسفناج، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاًً تصادفی با سه تکرار و 8 تیمار در محلول غذایی هوگلند و آرنون با دو سطح نیترات (10 و 20 میلی مول در لیتر) و دو زمان برداشت (29 و 46 روز) بر روی دو گیاه کاهو و اسفناج انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت نیترات در محلول، انباشت نیترات در ریشه و اندام هوایی دو گیاه و هم چنین فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در اندام هوایی آنها بهطور معنی داری در سطح 5 درصد افزایش یافت، درصورتیکه وزن خشک اندام هوایی، غلظت آهن و مس در هر دو گیاه کاهش و غلظت پتاسیم و روی در اندام هوایی آنها در هر دو زمان برداشت افزایش یافت. گذشت زمان موجب تشدید انباشتگی نیترات و کاهش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در اندام هوایی دو گیاه شد. غلظت آهن، مس و پتاسیم در اندام هوایی دو گیاه، با گذشت زمان کاهش یافت، درحالی که غلظت روی در اندام هوایی آنها با گذشت زمان افزایش یافت. نتایج نشان داد افزایش غلظت نیترات در محلول بیش از ظرفیت گیاه برای احیا و جذب خالص آن، منجر به انباشتگی آن در گیاه شد که با گذشت زمان تشدید یافته و سبب کاهش عملکرد و غلظت آهن و مس و هم چنین کاهش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در اندام هوایی کاهو و اسفناج شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى