دوره 5، شماره 17 - ( پاییز 1394 )                   جلد 5 شماره 17 صفحات 348-335 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moosazadeh R, Shoor M, Tehranifar A, Davarinejad G, Mokhtaryan A. Evaluation of Genetic Diversity in Some Grape Cultivars Using Fruit Qualitative and Quantitative Characteristics . Journal of Crop Production and Processing 2015; 5 (17) :335-348
موسی‌زاده رضا، شور محمود، تهرانی‌فر علی، داوری‌نژاد غلامحسین، مختاریان علی. بررسی تنوع ژنتیکی برخی ارقام انگور با استفاده از صفات کمی و کیفی میوه. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (17) :335-348

دانشگاه فردوسی مشهد ، rmoosazadeh@yahoo.com

تنوع ژنتیکی اساس بیشتر برنامه‌های به‌نژادی بوده و انجام گزینش منوط به وجود تنوع ژنتیکی مطلوب از حیث صفت مورد بررسی می‌باشد. این پژوهش به‌منظور بررسی تنوع ژنتیکی 14 رقم انگور با استفاده از 28 صفت کمی و کیفی میوه، به مرحله اجرا در آمد. نتایج تجزیه واریانس و مقایسه میانگین صفات نشان داد که ارقام مورد مطالعه از نظر کلیه صفات مورد بررسی با یکدیگر دارای تفاوت معنی‌داری هستند که نشان دهنده وجود تنوع بین ارقام و صفات مورد نظر می‌باشد. ضرایب همبستگی بین صفات اندازه‌گیری شده نشان دهنده وجود همبستگی مثبت یا منفی معنی‌داری بین برخی صفات مهم بود. نتایج تجزیه کلاستر براساس کلیه صفات اندازه‌گیری شده به روش وارد صورت گرفت که در نهایت در فاصله اقلیدسی 5، ارقام را به چهار گروه تقسیم‌بندی نمود که ارقام بومی مشهد و درگز را در دو گروه جداگانه قرار داد. صفات کلیدی و مهم در تفکیک کلاستر، شکل حبه، رنگ پوست میوه، رنگ آنتوسیانین گوشت، زمان شروع رسیدن حبه، اندازه خوشه و تراکم خوشه بودند. صفات کلیدی دارای تنوع بالایی بوده و به لحاظ ثبات، به‌خوبی قادر به تفکیک و تمایز ارقام بودند. نتایج نشان داد که ارقام مورد بررسی دارای تنوع بالایی بوده و گزینش می‌تواند از نظر صفات مورد نظر صورت گیرد.