دوره 5، شماره 18 - ( زمستان 1394 )                   جلد 5 شماره 18 صفحات 74-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazemipour S, Hashemabadi D, Kaviani B, Mohammadi R. Effect of Silver Nanoparticles and Sodium Silicate on Vase Life and Quality of Cut Chrysanthemum )Dendranthema grandiflorum L. (Flower . Journal of Crop Production and Processing 2016; 5 (18) :63-74
کاظمی پور صدیقه، هاشم آبادی داود، کاویانی بهزاد، محمدی ریحانه. اثر نانوذرات نقره و سیلیکات سدیم بر عمر گلجایی و کیفیت گل شاخه بریده داوودی(Dendranthema grandiflorum L.). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1394; 5 (18) :63-74

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت ، davoodhashemabadi@yahoo.com

داوودی (Dendranthema grandiflorum L.) یکی از مهم‌ترین گل­های شاخه‌­بریده در سطح جهان می­باشد. ذرات نقره در اندازه نانومتر، کاربردهای مختلفی به­عنوان یک ماده ضد میکروب دارند. این آزمایش به‌منظور بررسی اثر نانوذرات نقره در غلظت‌های 0، 5، 10 و 20 میلی­گرم در لیتر و سیلیکات سدیم در غلظت­های 0، 50، 100 و 150 میلی­گرم در لیتر روی طول عمر و کیفیت پس از برداشت گل شاخه‌‌بریده­ داوودی انجام شد. آزمایش به­صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 16 تیمار در سه تکرار اجرا گردید. گل­ها به­مدت 24 ساعت با محلول‌های نگهدارنده فوق پیش­تیمار شده و سپس به محلول نگهدارنده مداوم 8- هیدروکسی‌کینولین سولفات 300 میلی­گرم در لیتر و ساکارز 3 درصد منتقل گردیدند. صفاتی نظیر عمر گلجایی، کاهش وزن تر، شمارش باکتری ساقه، پراکسیده ­شدن لیپیدها و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در طی نگهداری مورد اندازه‌گیری قرار گرفتند. با توجه به نتایج، تمامی تیمارها اثرات مثبتی بر عمر پس از برداشت گل‌ها داشتند. پیش‌تیمار نانوذرات نقره با غلظت 10 میلی‌گرم در لیتر و سیلیکات سدیم با غلظت 100 میلی­گرم در لیتر به‌­تنهایی و اثر برهمکنش بین آنها، باعث افزایش عمر گلجایی نسبت به شاهد به­ترتیب به­مدت زمان 21/3، 46/4 و 50/8 روز شد. هم‌چنین گل­هایی که با نانوذرات نقره و سیلیکات سدیم پیش­تیمار شده بودند، فعالیت آنزیمی سوپراکسید دیسموتاز بالاتری نسبت به شاهد داشتند. پژوهش حاضر نشان داد که با استفاده از غلظت­های مناسب نانوذرات نقره و سیلیکات سدیم، می­توان عمر پس از برداشت گل شاخه‌بریده­ داوودی را افزایش داد.