اطلاعات علمی کافی در زمینه گندمهای پوشینهدار موجود نیست، لذا در مطالعه حاضر تغییرات محتوای کارتنوئید، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان، غلظت مالوندآلدئید، پایداری غشاء و عملکرد دانه یک ژنوتیپ از گندمهای تتراپلوئید پوشینهدار (بهنام جونقان) در مقایسه با یک ژنوتیپ از گندمهای دوروم (بهنام یاواروس) در پاسخ به تیمار آب شور و باکتری محرک رشد بهصورت آزمایش کرتهای خرد شده فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سال زراعی 1392 - 1391 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. سه سطح شوری آب (0، 100 و 200 میلیمولار نمک طعام) بهعنوان فاکتور اصلی و دو ژنوتیپ و چهار سطح سویه باکتری محرک رشد (شاهد، 550، 57 و (UW3 بهعنوان فاکتورهای فرعی در نظر گرفته شدند. شوری منجر به کاهش معنیدار عملکرد دانه (نزدیک به 30 درصد)، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز و محتوای کارتنوئید شد، همچنین شوری سبب کاهش پایداری غشاء و افزایش غلظت مالوندآلدئید شد که نشاندهنده تخریب غشاء سلولی است. سویههای باکتری تأثیر متفاوتی بر صفات مذکور داشتند. سویه 550 منجر به افزایش 44 درصدی عملکرد دانه در شرایط غیر شور و سویه UW3 منجر به افزایش 24 درصدی عملکرد دانه در سطح 200 میلیمولار شوری شد. باکتریهای محرک رشد منجر به افزایش پایداری غشاء در شرایط شور شدند. بهطورکلی به نظر میرسد نوع تأثیر باکتریهای محرک رشد بر گندم های تتراپلوئید به ژنوتیپ، میزان شوری و سویه باکتری بستگی دارد. ژنوتیپ پوشینهدار جونقان از نظر صفات فیزیولوژیک مورد مطالعه و عملکرد دانه ضعیفتر از ژنوتیپ یاواروس بود، ولی درصد کاهش عملکرد دانه آن در اثر شوری تفاوت معنیداری با ژنوتیپ یاواروس نداشت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |