دوره 7، شماره 3 - ( پاييز 1396 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 143-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

akhgari H, Esfahani M, MOHSENABADI G, Alami A. Effect of Seed Priming on Lodging Indices of Rice (Oryza sativa L.) Cultivars in Direct Seeding Method. Journal of Crop Production and Processing 2017; 7 (3) :129-143
اخگری حسن، اصفهانی مسعود، محسن آبادی غلام رضا، اعلمی علی. اثر پرایمینگ بذر بر شاخص‌های خوابیدگی بوته دو رقم برنج (Oryza sativa L.) در روش کشت مستقیم . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1396; 7 (3) :129-143

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان ، esfahani@guilan.ac.ir

به­‌منظور بررسی اثر تیمار­های پرایمینگ بذر بر صفات و شاخص­های خوابیدگی در شیوه­‌های کاشت مستقیم برنج، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه­ بلوک­‌های کامل تصادفی در چهار تکرار به‌مدت دو سال (1392 و 1393) در مزرعه­ آزمایشی مؤسسه­ تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا شد. عامل اول؛ دو رقم برنج (خزر و هاشمی) و عامل دوم؛ در ده سطح (هشت تیمار پرایمینگ به‌ترتیب:

(t1- هیدروپرایمینگ، t2- اسید آسکوربیک، t3- اسید سالیسیلیک، t4- کلرید کلسیم، t5- پرایمینگ با سرما، t6- پرایمینگ با گرما + سرما، t7- پوشش‌دار کردن بذر، t8- بذر خشک بدون پرایم) که همگی این تیمارها در نوار بذر قرار داده شدند و دو تیمار، t9- کاشت مستقیم (خطی) بذر جوانه­‌دار شده بدون نوار و t10- نشاءکاری (گیاهچه­‌های 25 روزه) بودند. در این مطالعه، خصوصیات مورفولوژیک و شاخصهای مقاومت به خوابیدگی بوته مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، بین صفات مورفولوژیک و شاخص­های مقاومت به خوابیدگی بوته در دو رقم و در تیمارهای مختلف پرایمینگ تفاوت معنی­دار وجود دارد. رقم خزر با عملکرد دانه 5142 کیلوگرم در هکتار و مقاومت به شکستگی میانگره سوم و چهارم (به‌ترتیب با 549 و 704 نیوتن) دارای مقاومت به خوابیدگی بالاتری نسبت به رقم هاشمی بود. بین شیوه­های کاشت (مستقیم و نشاء­کاری) از نظر مقاومت به خوابیدگی تفاوت معنی­‌داری مشاهده شد. بیشترین شاخص گشتاور خمشی در میانگره سوم و چهارم به‌ترتیب با 1060 و 1708 گرم بر سانتی­متر مربوط به تیمار نشاءکاری بود. تیمار هیدروپرایمینگ سبب افزایش چشمگیر در ضخامت دیواره­ میانگره چهارم در رقم خزر بود. به‌طورکلی می­توان بیان نمود، تیمار­های پرایمینگ در ایجاد مقاومت به خوابیدگی بوته در سه روش کاشت (کاشت مستقیم با نوار بذر، کاشت مستقیم خطی و کاشت نشائی) و در ارقام مختلف اثرگذاری متفاوت دارند.

متن کامل [PDF 1997 kb]   (2081 دریافت)