ﺍﻳﻦ ﭘﮋﻭﻫﺶ بهمنظور ﺑﺮﺭﺳﻲ و مقایسه عملکرد میوه و اجزای آن، صفات مورفولوژیک و کیفیت میوه بین ژنوتیپهای مختلف گوجهفرنگی گلخانهای انجام شد تا بتوان از آنها بهعنوان معیار انتخاب استفاده نمود. نتاج حاصل از تعداد 49 تلاقی گوجهفرنگی گلخانهای بههمراه 13 والد آنها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه کشت شدند. نتاج تلاقیهای 20، 25 و 46 بیشترین مقادیر عملکرد میوه را نشان دادند. از طرف دیگر نتاج تلاقیهای 17 و 18 بیشترین مقدار کیفیت میوه را نشان دادند که از نظر عملکرد میوه نیز در شرایط مطلوبی قرار داشتند. همچنین از نظر صفت تعداد میوه، نتاج تلاقیهای 16، 18 و 19 بالاترین مقدار را نشان دادند. جهت گزینش مؤثرترین صفات بهعنوان معیار انتخاب، میزان وراثتپذیری عمومی و خصوصی صفات در طی دو فصل به روشهای رگرسیون والد- نتاج، میانگین والدین- نتاج و همبستگی والد - نتاج تخمین زده شد. میزان وراثتپذیری عمومی متوسط تا نسبتاً بالایی بین 45 تا 92 درصد در فصل اول و بین 43 تا 80 درصد در فصل دوم برآورد شد. ﺻﻔﺎﺕ عملکرد کل میوه، وزن تکمیوه، ضخامت پریکارپ، مواد جامد محلول (بریکس) و pH با مقادیر بالاتری از وراثتپذیری نسبت به سایر صفات، بهعنوان شاخص ﺍﻧﺘﺨﺎﺏ ﮊﻧﻮﺗﻴﭗﻫﺎﻱ ﺑﺮﺗﺮ پیشنهاد شدند. وراثتپذیری خصوصی در صفات تعداد میوه در گلآذین و طول میانگره مقادیر بالاتری را نشان دادند که معرف معیارهای انتخاب مناسب براساس این صفات بود. اما نتایج نشان داد که معیارهای انتخاب در شرایط محیطی مختلف، متفاوت بودند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |