دوره 6، شماره 22 - ( زمستان 1395 )                   جلد 6 شماره 22 صفحات 105-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Edalat M, Shahrasbi S, Kazemeini S A, Emam Y. Effect of Wheat and Barley Cover Crops on Weed Control, Growth and Yield of Rapeseed under Different Nitrogen Levels. Journal of Crop Production and Processing 2017; 6 (22) :93-105
عدالت محسن، شهراسبی صادق، کاظمینی سید عبدالرضا، امام یحیی. تاثیر گیاه پوششی گندم و جو بر کنترل علف‌های هرز، رشد و عملکرد کلزا در سطوح مختلف نیتروژن. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1395; 6 (22) :93-105

دانشگاه شیراز ، edalat@shirazu.ac.ir

از جمله راه‌کارهای عملی برای کنترل علف­های هرز، کشت گیاهان پوششی زمستانه مانند گندم و جو می­باشد. به‌منظور بررسی اثر گیاهان پوششی و مقادیر مختلف نیتروژن بر کنترل علف­های هرز در کشت کلزا، آزمایشی مزرعه­ای به‌صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 - 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارها شامل سطوح نیتروژن (75 و 150کیلوگرم در هکتار) به­عنوان فاکتور اصلی و گیاه پوششی (شاهد، 25% گندم، 50% گندم، 75% گندم، 25% جو، 50% جو و 75% جو) به‌عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین کاربرد و عدم کاربرد گیاه پوششی و برهمکنش آنها با نیتروژن بر ویژگی‌های اندازه‌گیری شده وجود داشت. گیاه پوششی جو در مهار علف­های هرز نسبت به گندم از توانایی رقابتی بالاتری برخوردار بود به گونه‌ای که کمترین تراکم، وزن خشک و ارتفاع علف هرز از برهمکنش مقادیر گیاه پوششی جو در نیتروژن، به‌دست آمد. به‌طورکلی بیشترین عملکرد دانه (5290 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن کلزا (1760 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با 50% گیاه پوششی جو به‌دست آمد ولی تفاوت معنی‌داری با تیمار 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 50% گیاه پوششی گندم نداشت.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى