دوره 7، شماره 4 - ( زمستان 1396 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 82-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safaee Torghabeh M, Azari A, Dashti H, Maddah hoseini S. Effects of Water Stress on Morphophysiological Characteristics of Millet (cv. Nutrifid) and Sorghum (cv. Speedfeed) at Different Harvests. Journal of Crop Production and Processing 2018; 7 (4) :69-82
صفائی طرقبه محمد، آذری آرمان، دشتی حسین، مداح حسینی شهاب. اثر تنش آبی بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک ارزن نوتریفید و سورگوم اسپیدفید در چین‌های مختلف. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1396; 7 (4) :69-82

دانشگاه ولی عصر رفسنجان ، armanazari@vru.ac.ir

به‌منظور بررسی اثر تنش آبی انجام شده در برداشت اول و نیز پس از رفع تنش در بازرشد، بر ارزن نوتریفید (Pennisetum americanum var. Nutrifeed) و سورگوم اسپیدفید (Sorghum bicolor var. Speedfeedاین تحقیق به‌صورت طرح کرتهای خرد شده در زمان و مکان در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه ولیعصر رفسنجان در تابستان 1393 انجام گرفت که در آن تیمار آبیاری در برداشت اول در سه سطح (شامل: 80 (شاهد)، 120 و 160 میلی­متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس آ) به‌عنوان عامل اصلی، رقم در دو سطح به‌عنوان عامل فرعی (ارزن نوتریفید و سورگوم اسپیدفید) و دفعات برداشت علوفه در دو سطح به‌عنوان عامل فرعی فرعی مورد بررسی قرار گرفتند. در بازرشد، آبیاری در تمامی تیمارها با دور شاهد (80 میلی­متر تبخیر) انجام گرفت. تأخیر در آبیاری در برداشت اول سبب کاهش در رنگیزه­های برگ، شاخص­های سطح برگ، سطح مخصوص برگ و شاخص پربرگی، عملکرد برگ، ساقه و علوفه کل و افزایش پرولین، ساکارز و قندهای محلول برگ در هر دو گیاه گردید. در بازرشد، اثرات تأخیر در آبیاری همچنان وجود داشت و باعث تکرار روند تغییرات صفات در برداشت اول گردید. همچنین سورگوم اسپیدفید در برداشت اول و دوم به‌ترتیب بیشترین و کمترین عملکرد (حدود 3/7 و 8/3 تن درهکتار) را تولید کرد. ارزن نوتریفید به‌دلیل شاخص پربرگی بالاتر در هر دو برداشت (به‌ترتیب 7/46 و 0/45 درصد) دارای کیفیت علوفه بیشتری می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: بازرشد، پرولین، تنش خشکی، علوفه
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى