دوره 9، شماره 1 - ( بهار 1398 )                   جلد 9 شماره 1 صفحات 125-111 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nazari F, Naseri A, Rostami Bourojeni M. Investigating the Cold Requirement of Autumn Daffodil (Sternbergia lutea) and the Effect of Bulb Size on Its Growth, Development and Flowering. Journal of Crop Production and Processing 2019; 9 (1) :111-125
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2714-fa.html
نظری فرزاد، ناصری امیر، رستمی بروجنی مجید. بررسی نیاز سرمایی جام‌زرین پاییزه (Sternbergia lutea) و اثر اندازه سوخ (پیاز) بر رشد، نمو و گل‌دهی آن . نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (1) :111-125

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2714-fa.html


دانشگاه کردستان ، f.nazari@uok.ac.ir
چکیده:   (2492 مشاهده)

جام‌زرین پاییزه یکی از گیاهان سوخوار (پیازی) در ایران است که پتانسیل‌ استفاده به عنوان یک گیاه زینتی و پوششی دارد. درک و کنترل خواب و بررسی نیاز سرمایی سوخ این گیاه، برای کشت و امکان تجاری‌سازی آن ضروری است. به همین دلیل این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور یکی مدت زمان اعمال سرمای چهار درجه سلسیوس در چهار سطح (صفر، 20، 40 و 60 روز) و دیگری اندازه‌های مختلف سوخ در سه سطح (شامل کوچک، متوسط و بزرگ) بر رشد، نمو و گل‌دهی جام‌زرین پاییزه بررسی شد. پس از اعمال تیمار سرما و کاشت سوخ‌ها در مهر‌ماه 1394، ویژگی‌های رویشی و زایشی به‌ازای هر سوخ در هنگام و پایان آزمایش (اسفند‌ماه 1394) اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که با اعمال سرمادهی، تعداد روز تا سبز شدن و رسیدن بوته به دو و چهار برگی بیشتر شد. در تیمار سوخ بزرگ و 40 روز سرمادهی، بیشترین سطح، وزن تر و خشک برگ به‌دست آمد. بیشترین حجم، طول، تعداد، وزن تر و خشک ریشه مربوط به سوخ‌هایی بود که سرما دریافت نکرده بودند. در سرمادهی سوخ‌های بزرگ به‌مدت 20 روز بیشترین درصد گل‌دهی، عمر گل روی بوته، طول ساقه گل، وزن تر و خشک ساقه گل به‌دست آمد. همچنین، در سرمادهی 40 و 60 روز سوخ، هیچ گونه گل‌دهی مشاهده نشد. با توجه به نتایج این پژوهش، می‌توان نتیجه گرفت که سوخ جام‌زرین پاییزه دارای نیاز سرمایی کمی است و یا اینکه نیاز سرمایی آن الزامی نیست. به‌طورکلی، طبق نتایج به‌دست آمده تیمارسرمادهی 20 روز و اندازه بزرگ سوخ توصیه می‌شود، اگرچه نیاز به پژوهش‌های بیشتر برای بررسی وضعیت خواب سوخ از جنبه‌های فیزیولوژی، بیوشیمیایی و مولکولی است.

متن کامل [PDF 603 kb]   (838 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق