Hagh-shenas Adarmonabadi M, Mireei S A, Sadeghi M, Nazeri M. Nondestructive Firmness Estimation of Tomato Fruit Using Near-Infrared Spectroscopy. Journal of Crop Production and Processing 2019; 9 (3) :113-123
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2745-fa.html
حقشناس آدرمنابادی محمد، میره ای سید احمد، صادقی مرتضی، ناظری مجید. تخمین غیرمخرب سفتی میوه گوجهفرنگی با استفاده از روش طیفسنجی فروسرخ نزدیک. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (3) :113-123
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2745-fa.html
دانشگاه صنعتی اصفهان ، samireei@cc.iut.ac.ir
چکیده: (1871 مشاهده)
با توجه به استقبال بازار از محصولات کشاورزی با کیفیت و سالم، استفاده از روشهای غیرمخرب برای تعیین کیفیت آنها مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، روش طیفسنجی فروسرخ نزدیک (NIR) یکی از روشهای پرکاربرد در حوزه ارزیابی کیفی محصولات کشاورزی است. در این پژوهش، سامانهای برای اندازهگیری طیف NIR میوه گوجهفرنگی در مد "عبور نیمه" توسعه داده شد. از لامپهای هالوژنی بهعنوان منابع تحریک نور و از یک اسپکترومتر پرتابل مجهز به فیبر نوری برای جمعآوری طیف در محدوده 400 -1100 نانومتر استفاده شد. بلافاصله پس از جمعآوری طیف از 170 نمونه گوجهفرنگی (رقم گلدی) که در طول مراحل مختلف رسیدگی برداشت شده بودند، سفتی نمونهها با استفاده از آزمون نفوذ با پروب استاندارد اندازهگیری شد. برای حذف اثر عوامل مزاحم از روشهای مختلف پیشپردازش و برای مدلسازی سفتی از روش رگرسیون چند متغیره حداقل مربعات جزئی (PLS) استفاده شد. در بررسی نتایج اولیه طیفها، دو پیک جذبی در طولموجهای 670 و 990 نانومتر مشاهده شدند که بهترتیب مربوط به وجود کلروفیل و آب در میوه گوجهفرنگی بودند. روش طیفسنجی NIR توانست سفتی گوجهفرنگی را با یک ضریب همبستگی در مرحله پیشبینی (rp) برابر با 0/921 و خطای پیشبینی (RMSEP) برابر 2/5 نیوتن پیشگویی کند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى