دوره 9، شماره 4 - ( 11-1398 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 185-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Givi F, Gholami M. Effect of Pomegranate Peel Extract on Green (Penicillium digitaum) and Blue Molds (P. italicum) of Mandarin Fruit. Journal of Crop Production and Processing 2020; 9 (4) :171-185
گیوی فاطمه، غلامی مهدیه. اثر عصاره انار در کنترل پوسیدگی ناشی از کپک سبز (Penicillium digitatum) و کپک آبی (P. italicum) در نارنگی. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (4) :171-185

دانشگاه صنعتی اصفهان ، mah.gholami@cc.iut.ac.ir
تمایل جهان به سمت استفاده کمتر از آفتکشهای مصنوعی در کشاورزی و بهویژه پس از برداشت است. در حال حاضر علاقه رو به رشدی در استفاده از ترکیبات ضدقارچی طبیعی مانند عصاره گیاهان برای حفاظت از مواد غذایی وجود دارد. به‌منظور توسعه تولید قارچکشهایی با منشأ طبیعی، این مطالعه فعالیت ضدقارچی عصاره پوست انار (.Punica granatum L) رقم شیرین شهوار در برابر Penicillium italicum و P. digitatum را بررسی کرد. آزمایش به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار روی میوه نارنگی ساتسوما با دو متغیر غلظتهای عصاره الکلی (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد حجمی) و زمان کاربرد عصاره (قبل و بعد از آلودگی) انجام شد. میوهها از چهار طرف با سوراخی به قطر و عمق یک و دو میلیمتر زخمی شدند. تیمارکنترل با غوطهوری میوهها در غلظتهای مشخص از عصاره و سپس با 20 میکرولیتر سوسپانسیون اسپور قارچ با غلظت 106 اسپور در هر میلی‌لیتر آب هر یک از کپکهای سبز و آبی تلقیح انجام شد. در تیمار درمان پس از تلقیح با اسپور قارچ به همان میزان که در بالا اشاره شد، غوطه‌وری در غلظتهای مشخص از عصاره انجام گرفت. نتایج نشان داد که عصاره 75 و 100 درصد روی نارنگی ساتسوما اثر ضدمیکروبی داشت و باعث کاهش قطر مسیلیوم و اسپور، شدت پوسیدگی و شاخص آلودگی و افزایش زمان اسپوردهی شد که می‌تواند به‌دلیل غلظت بالای ترکیبات فنولی در عصاره خالص پوست انار باشد. تیمار عصاره 100 درصد به طور معنی‌دار درصد میوه‌های سالم را در هر دو آزمایش کنترل و درمان کپک آبی و کپک سبز افزایش و درصد کاهش وزن را کاهش داد. نتایج به‌دست آمده نشان داد که عصاره انار میتواند برای کنترل و درمان مؤثر پوسیدگی ناشی از کپک سبز و آبی در نارنگی پیشنهاد شود.