Heydari R, bagheri N, Babaeian Jelodar N, Najafi Zarrini H. Evaluation of Qualitative Traits of Grain in Rice Promising Lines (Oryza Sativa L.). Journal of Crop Production and Processing 2019; 9 (2) :53-66
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2811-fa.html
حیدری راویه، باقری نادعلی، بابائیان جلودار نادعلی، نجفی زرینی حمید. ارزیابی صفات کیفی دانه در لاینهای امیدبخش برنج (.Oryza sativa L). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (2) :53-66
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2811-fa.html
دانشگاه ساری ، nadali.bagheri@yahoo.com@yahoo.com
چکیده: (2321 مشاهده)
توسعه و تولید ژنوتیپهای با کیفیت بالا یکی از اهداف مهم در برنامههای اصلاحی است. بهمنظور ارزیابی صفات کیفی دانه برنج، 77 لاین برنج (نسل F12) بههمراه پنج رقم شاهد شامل طارم محلی، سنگ طارم، نوک سیاه، فجر و دیلمانی در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1395 بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس طرح کاملاً تصادفی حاکی از تفاوت معنیدار بین لاینهای مورد بررسی از نظر صفات کیفی بود. همبستگی بین صفات کیفی نشان از وجود همبستگی مثبت و معنیدار بین میزان برنج قهوهای و سفید و راندمان تبدیل بود. از طرفی میزان آمیلوز هم با غلظت ژل (0/79-) همبستگی منفی و معنیداری داشت. نتایج تجزیه به عاملها، چهار عامل اصلی را استخراج کرد که در مجموع 76/75 درصد از تغییرات کل را توجیه میکردند. پراکنش لاینهای مورد مطالعه بر اساس دو عامل اول که در مجموع 51/29 درصد از تغییرات را توجیه میکردند، توانست به درستی لاینهای مشابه را در کنار هم و در ناحیه درست پلات دو بعدی قرار دهد. نتایج حاصل از این تحقیق بیان کرد که لاینهای 47، 48، 37، 27 و 7، بهخصوص دو لاین 58 و 59 به دلیل دارا بودن میزان آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن و غلظت ژل متوسط، بهعنوان لاینهای با کیفیت پخت مطلوب بودند و با کیفیت تبدیل بالای 67 درصد و طول دانه بالای 7/5 میلیمتر در گروه برنجهای دانه بلند طبقهبندی شدند و میتوانند بهعنوان ارقام با کیفیت مناسب معرفی شوند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى