دوره 10، شماره 1 - ( 2-1399 )                   جلد 10 شماره 1 صفحات 126-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ganji khorramdel N, khaleghi G R. Estimating the Yield and Biomass of Maize during the Growing Season Using Satellite (Data) (A Case Study: Dasht-e-Farahan). Journal of Crop Production and Processing 2020; 10 (1) :113-126
گنجی خرم دل ناصر، خالقی غلام رضا. تخمین عملکرد و زیست‌توده ذرت علوفه‌ای در هر بازدید ماهواره‌ای در طی فصل رشد (مطالعه موردی: دشت فراهان). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1399; 10 (1) :113-126

دانشگاه اراک ، naser.ganjikhorramdel@gmail.com
امروزه استفاده از اطلاعات ماهواره‌ای و تکنولوژی سنجش از دور به‌عنوان ابزاری کارآمد در بیشتر کشورهای جهان به‌منظور بررسی، شناسایی و مدیریت منابع زمینی و در کشاورزی دقیق به صورت گسترده مطرح است. از جمله مواردی که اطلاعات ماهواره‌ای می‌تواند به‌عنوان تأمین‌کننده اطلاعات پایه و به‌هنگام برای استفاده در برنامه‌ریزی مورد توجه قرار گیرد تهیه نقشه‌های پوشش گیاهی، برآورد اراضی آبیاری و تعیین برخی از شاخص‌های بیولوژیک به‌ویژه در برآورد سطح زیر کشت محصولات عمده کشاورزی است. در این پژوهش با استفاده از داده‌های لندست 8، پنج شاخص گیاهی رایج شامل (DVI, NDVI, NIR, PD321, SAVI) به‌منظور برآورد زی‌توده و میزان عملکرد ذرت بررسی شد. منطقه مورد مطالعه دشت فراهان واقع در استان مرکزی است و نمونه‌برداری‌های زمینی در پنج مزرعه در پنج بازدید متناظر با تاریخ‌های گذر لندست 8 از منطقه انجام گرفت. نتایج بیانگر همبستگی بالای شاخص NDVI برای بازدیدهای اول، شاخص PD321 برای بازدید دوم، NIR برای بازدید سوم، DVI برای بازدید چهارم و در نهایت SAVI برای بازدید پنجم به‌ترتیب برابر با 0/73، 0/58، 0/67، 0/62 و 0/73 است. در ضمن در اوایل کشت ذرت علوفه‌ای که پوشش گیاهی کم است، شاخص NDVI با ضریب همبستگی قابل قبولی (0/75)، زی‌توده را برآورد کرد، ولی در آخرین بازدید که پوشش گیاهی به حداکثر خود رسید، این شاخص SAVI بود که با ضریب همبستگی بالایی (0/73)، زی‌توده را برآورد کرد. نتایج پژوهش بیانگر دقت قابل قبول روش استفاده شده بود. دقت این روش برای دوره‌های میانی رشد بهتر از دوره‌های ابتدایی رشد گیاهان است. پس توصیه می‌شود که به‌جای استفاده از یک شاخص گیاهی برای کل دوره رشد از شاخص مطلوب برای آن مرحله از رشد گیاه استفاده شود.