Mirmohammady Maibody A M, Razi Ardakani H, Hakimi M H, Haghighi M. The Effect of Parameters Related to Soil Salinity on Madder
(Rubinia tinctorum) Pigment Quality. Journal of Crop Production and Processing 2019; 9 (3) :205-217
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2910-fa.html
میرمحمدی میبدی سیدعلیمحمد، راضی اردکانی حسین، حکیمی میبدی محمدحسین، حقیقی مریم. اثر ویژگیهای مرتبط با شوری خاک بر کیفیت رنگریزههای ریشه
گیاه روناس (Rubia tinctorum). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (3) :205-217
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2910-fa.html
دانشگاه صنعتی اصفهان ، maibody@cc.iut.ac.ir
چکیده: (2410 مشاهده)
ریشههای گیاه روناس دارای رنگدانههایی است که میتواند برای تولید یکی از بادوامترین رنگهای قرمز گیاهی استفاده شود و در رنگرزی بهویژه در صنعت فرش استفاده میشود. بهمنظور بررسی تأثیر شوری بر افزایش یا کاهش میزان رنگدانهای گیاه روناس، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی و در سه تکرار انجام گرفت. بر اساس مدل رنگی طراحیشده نزدیک به بینایی انسان و نتایج این مطالعه مشخص شد که میزان روشنایی (L*) با افزایش شوری خاک کاهش یافت، اما زردی و آبی بودن رنگ پشم (B*) و میزان قرمزی و سبزی رنگ پشم (A*) با افزایش شوری خاک تا سطح 8 دسیزیمنس بر متر افزایش یافت. همبستگی مثبت بین مؤلفه A* و پارامتر Ca+Mg و همبستگی منفی بین مؤلفه L* با پارامتر Ca+Mg در سطح آماری پنج درصد مشاهده شد. بین مؤلفه B* و اسیدیته آب نیز همبستگی مثبت دیده شد. سه مدل رگرسیون غیر خطی بین صفات خاک و صفات مرتبط با رنگ برازش داده شد که نمایانگر تنوع خاص پارامترهای مرتبط با رنگ نمونههای پشم رنگ شده تحت شرایط شوری مختلف است. این مدلها رابطه مناسب و قابل قبولی را بین شرایط رشد روناس و صفات مرتبط با رنگ L*، A* و B* توصیف کردند. با توجه به مقاومت بسیار زیاد روناس به شوری، افزایش شوری در آب و خاک محیط کشت روناس باعث تقویت و بهبود کیفیت رنگی روناس شده است و کاربرد آن در مناطق شور مرکزی ایران اقتصادی است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى