دوره 9، شماره 4 - ( 11-1398 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 187-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholami Zali A, Khani Karimabadi Y, Ehsanzadeh P, Razmjoo J. Mitigating Effect of Seed Priming on Salt-Associated Alterations in Morphological Traits, Inorganic Ions, Yield and Yield Components of Chickpea (Cultivar Arman). JCPP. 2020; 9 (4) :187-201
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2914-fa.html
غلامی زالی علی، خانی کریم آبادی یعقوب، احسان زاده پرویز، رزمجو جمشید. اثر تعدیل‌کنندگی پرایمینگ بذر بر تغییر برخی صفات مورفولوژیک، تغییرات یون‌های معدنی، عملکرد و اجزای عملکرد رقم آرمان نخود تحت شوری آب آبیاری. مجله توليد و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1398; 9 (4) :187-201

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2914-fa.html


دانشگاه صنعتی اصفهان ، ehsanzadehp@gmail.com
چکیده:   (388 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر تعدیل اثرات تنش شوری، آزمایشی گلدانی (هوای آزاد) به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی چاه اناری دانشگاه صنعتی اصفهان روی رقم آرمان نخود (Cicer arietinum) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 25، 50 و 75 میلی‌مولار نمک کلرور سدیم) و چهار سطح پرایمینگ بذر (بدون پرایم، مانیتول پنج درصد، نمک‌ 0/5 درصد کلرور سدیم و نمک 0/5 درصد کلرور پتاسیم) بود. نتایج آزمایش نشان داد به موازات افزایش شدت شوری تجمع سدیم و پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم افزایش و تجمع کلسیم، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و عملکرد و اجزای عملکرد (ارتفاع بوته، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن ماده خشک و شاخص برداشت) کاهش یافت. پرایمینگ بذور با کلرور سدیم و کلرور پتاسیم در مقایسه با مانیتول و سطح بدون پرایم به‌‌واسطه کاهش تجمع یون‌ سدیم منجر به افزایش عملکرد و اجزای عملکرد این رقم نخود شد. اثر پرایمینگ بذر بر غلظت سدیم و کلسیم، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن دانه تک‌بوته و شاخص برداشت بسته به سطح شوری متفاوت بود. در سطح سوم شوری (50 میلی‌مولار نمک) تمام بذرهایی که پرایم شده بودند برخلاف گیاهان بدون پرایم، نیام بارور تولید کردند که می‌تواند ناشی از مقاومت به شوری باشد که احتمالاً پرایمینگ به‌وجود آورده است. نتایج این آزمایش نشان داد که اگرچه برهم خوردن تعادل یونی (به‌ویژه افزایش سدیم) و کاهش عملکرد و اجزای آن حتی در غلظت 50 میلی‌مولار نمک در گونه حساس نخود دور از انتظار نیست، اما پرایمینگ بذور آن با کلرور سدیم و کلرور پتاسیم می‌تواند در تعدیل اثرات شوری مؤثر باشد.
متن کامل [PDF 928 kb]   (79 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Isfahan University of Technology - Journal of Crop Production and Processing

Designed & Developed by : Yektaweb