Soleimanzadeh G, Soltani A, Torabi B, Ebrahimi H, Shakeri E. Modeling the Effect of Pot Culture on Yield and Water Use of Soybean in Gorgan. Journal of Crop Production and Processing 2020; 10 (3) :111-125
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2981-fa.html
سلیمان زاده گلشاد، سلطانی افشین، ترابی بنیامین، ابراهیمی حسین، شاکری احسان. مدلسازی تأثیر کشت نشایی بر عملکرد و مصرف آب سویا در شرایط گرگان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1399; 10 (3) :111-125
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-2981-fa.html
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، afshin.soltani@gmail.com
چکیده: (1964 مشاهده)
کشت نشایی محصولات زراعی یکی از روشهایی است که در سالهای اخیر بهعنوان یک روش مؤثر برای مصرف بهینه آب و حصول عملکرد بالاتر پیشنهاد شده است. شبیهسازی شرایط کشت نشایی با استفاده از مدلهای مرتبط از مهمترین ابزارهایی است که قابلیت بررسی اثر این نوع سیستم کاشت بر عملکرد، مصرف آب و سایر خصوصیات سویا را دارد. برای این منظور تأثیر کشت نشایی بر عملکرد و مقدار مصرف آب سویا تابستانه در گرگان با استفاده از مدل شبیهسازی گیاهی SSM-iCrop2 در چهارتاریخ کاشت مختلف با چهاراندازه گیاهچه (نشاء) به همراه کشت بذری ارزیابی شد. نتایج شبیهسازی نشان داد کشت بذری در تاریخ کاشت دیرهنگام (23 تیر) و همه تیمارها در تاریخ کاشت خیلی دیرهنگام (5 مرداد) بهدلیل اختلال در کشت محصول بعدی نامطلوب در نظر گرفته شده و از مقایسات کنار گذاشته شد. کشت نشایی در تاریخ کاشت زودهنگام (20 خرداد)، معمول (4 تیر) و دیرهنگام باعث زودرسی محصول نسبت به کشت بذری شد. از نظر عملکرد دانه در تاریخهای کاشت زودهنگام و معمول تفاوت معنیداری بین دو روش کاشت وجود نداشت؛ اما در تاریخ کاشت دیرهنگام کشتنشایی باعث کاهش افت عملکرد نسبت به کشت مستقیم شد. اندازهی نشاء اثر معنیداری برعملکرد نداشت. همچنین هیچکدام از تاریخ کاشتهای مختلف در دو روش نشایی و بذری اثر معنیداری بر نیاز آبی خالص سویا نداشت. بهطورکلی روش کشت نشایی سویا درتاریخ کاشت دیرهنگام، بهدلیل عملکرد بالاتر قابل توصیه است؛ ولی ازنظر اقتصادی برای کشاورز مقرون بهصرفه نبوده و میبایست راهکاری برای کاهش هزینه های این روش در نظر گرفته شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى