دوره 10، شماره 3 - ( 8-1399 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 125-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimanzadeh G, Soltani A, Torabi B, Ebrahimi H, Shakeri E. Modeling the Effect of Pot Culture on Yield and Water Use of Soybean in Gorgan. Journal of Crop Production and Processing 2020; 10 (3) :111-125
سلیمان زاده گلشاد، سلطانی افشین، ترابی بنیامین، ابراهیمی حسین، شاکری احسان. مدل‌سازی تأثیر کشت نشایی بر عملکرد و مصرف آب سویا در شرایط گرگان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1399; 10 (3) :111-125

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان ، afshin.soltani@gmail.com
کشت نشایی محصولات زراعی یکی از روش­هایی است که در سال­های اخیر به‌عنوان یک روش مؤثر برای مصرف بهینه آب و حصول عملکرد بالاتر پیشنهاد شده است. شبیه‌سازی شرایط کشت نشایی با استفاده از مدل‌های مرتبط از مهم­ترین ابزارهایی است که قابلیت بررسی اثر این نوع سیستم کاشت بر عملکرد، مصرف آب و سایر خصوصیات سویا را دارد. برای این منظور تأثیر کشت ‌نشایی بر عملکرد و مقدار مصرف ‌آب سویا تابستانه در گرگان با استفاده از مدل شبیه‌سازی گیاهی SSM-iCrop2 در چهارتاریخ کاشت مختلف با چهاراندازه گیاهچه (نشاء) به همراه کشت بذری ارزیابی شد. نتایج شبیهسازی نشان داد کشت بذری در تاریخ کاشت دیرهنگام (23 تیر) و همه تیمارها در تاریخ کاشت خیلی دیرهنگام (5 مرداد) بهدلیل اختلال در کشت محصول بعدی نامطلوب در نظر گرفته شده و از مقایسات کنار گذاشته شد. کشت نشایی در تاریخ کاشت زودهنگام (20 خرداد)، معمول (4 تیر) و دیرهنگام باعث زودرسی محصول نسبت به کشت بذری شد. از نظر عملکرد دانه در تاریخ­های کاشت‌ زودهنگام و معمول تفاوت معنی‌داری بین دو روش کاشت وجود نداشت؛ اما در تاریخ کاشت دیرهنگام کشتنشایی باعث کاهش افت عملکرد نسبت به کشت مستقیم شد. اندازهی نشاء اثر معنی‎داری برعملکرد نداشت. هم‎چنین هیچ‎کدام از تاریخ کاشت‎های مختلف در دو روش نشایی و بذری اثر معنی‎داری بر نیاز آبی خالص سویا نداشت. به‌طورکلی روش کشت نشایی سویا درتاریخ کاشت دیرهنگام، به‎دلیل عملکرد بالاتر قابل توصیه است؛ ولی ازنظر اقتصادی برای کشاورز مقرون‌ به‌صرفه نبوده و می­بایست راهکاری برای کاهش هزینه های این روش در نظر گرفته شود.