دوره 11، شماره 3 - ( 8-1400 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 83-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rabiee M, Majidian M, Kavoosi M, Alizadeh M. Effects of Nitrogen Fertilizer Levels, Planting and Tillage Methods on Nitrogen Use Efficiency and Grain Yield of Rapeseed (Brassica napus L.) as Second Crop in Rotation After Rice. Journal of Crop Production and Processing 2021; 11 (3) :69-83
ربیعی محمد، مجیدیان مجید، کاوسی مسعود، علیزاده محمدرضا. اثر سطوح کود نیتروژن، شیوه‌های کاشت و خاکورزی بر کارایی مصرف نیتروژن و عملکرد دانه کلزا (.Brassica napus L) به‌عنوان کشت دوم در تناوب پس از برنج. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (3) :69-83

دانشگاه گیلان ، ma_majidian@guilan.ac.ir
به‌منظور بررسی اثر خاکورزی، شیوه کاشت و سطوح کود نیتروژن بر عملکرد دانه و کارایی مصرف نیتروژن در زراعت کلزا، آزمایشی به‌صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی مؤسسه تحقیقات برنج کشور در شهرستان رشت طی دو سال زراعی 97-1395 اجرا شد. در این آزمایش، سه شیوه خاکورزی شامل خاکورزی متداول، کم خاکورزی و بدون خاکورزی به‌عنوان کرت‌های اصلی و دو شیوه کاشت شامل کشت مستقیم و کشت نشایی و چهار مقدار کود نیتروژن خالص به‌میزان صفر، 100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره به‌صورت فاکتوریل در کرت‌های فرعی درنظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که تیمار 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بیشترین کارایی زراعی نیتروژن (17/68 کیلوگرم بر کیلوگرم)، کارایی مصرف نیتروژن (32/40 کیلوگرم بر کیلوگرم)، بازیافت ظاهری نیتروژن (71/85 درصد)، شاخص برداشت نیتروژن (75/48 درصد) و کارایی فیزیولوژیک نیتروژن (47/98 کیلوگرم بر کیلوگرم) را دارا بود. با افزایش مصرف نیتروژن، کلیه صفات مربوط به کارایی نیتروژن کاهش یافت و در تیمار300 کیلوگرم نیتروژن در کمترین مقدار خود بودند. اثر متقابل خاکورزی در نیتروژن نشان داد که تیمار کم خاکورزی در 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با میانگین 4144 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را دارا بود. با توجه به نتایج به‌دست آمده، تیمار کم خاکورزی در 200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به‌دلیل افزایش عملکرد دانه و روغن و تیمار کم خاکورزی در 100 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به‌علت کارایی بالای مصرف نیتروژن، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و رعایت مسائل زیست‌محیطی برای کشت کلزا در اراضی شالیزاری استان گیلان مناسب به‌نظر می‌رسند.