Hajiabadi F, Hassanpour F, Yaghoobzadeh M, Hammami H, Seyyedi S M. The Effect of Deficit Irrigation and Saline Water Treatments on Growth and Yield Responses of Sirvan Bread Wheat Cultivar. Journal of Crop Production and Processing 2021; 11 (2) :51-63
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3023-fa.html
حاجی آبادی فاطمه، حسن پور فرزاد، یعقوب زاده مصطفی، حمامی حسین، سیدی سید محسن. اثر تیمارهای کمآبیاری و شوری آب بر واکنشهای رشدی و عملکردی گندم رقم سیروان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (2) :51-63
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3023-fa.html
دانشگاه بیرجند ، homamihossein@gmail.com
چکیده: (1343 مشاهده)
امروزه کاهش کمیت و کیفیت آب آبیاری بهعنوان مهمترین چالشهای پیش روی سیستمهای کشاورزی بهویژه در نواحی خشک و نیمهخشک دنیا هستند. از اینرو بهمنظور ارزیابی واکنشهای رشدی و عملکردی گندم رقم سیروان به سطوح مختلف رطوبتی و شوری آب آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند طی سالهای زراعی 1396-1395 و 1397-1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح آبیاری در پنج سطح (125، 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گندم و تیمار دیم با دو نوبت آبیاری) و شوری آب در دو سطح (1/6 دسیزیمنس بر متر و 6 دسیزیمنس بر متر) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که ویژگیهای رشدی، اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه توسط تیمارهای سطوح مختلف آبیاری و شوری آب تحت تأثیر قرار گرفتند. بهطوری که این تیمارها باعث کاهش معنیدار صفات مورد بررسی شدند. کمترین مقدار سطح برگ در تیمار دیم × شوری 6 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد که مقدار این صفت را نسبت به تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسیزیمنس بر متر حدود 61 درصد کاهش داد. در ویژگی عملکرد بیولوژیک و دانه گندم بیشترین و کمترین مقدار بهترتیب متعلق به تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسیزیمنس بر متر و تیمار دیم × شوری6 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد. از نظر عملکرد بیولوژیک و دانه اختلاف معنیداری میان تیمارهای 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسیزیمنس بر متر و 100 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسیزیمنس بر متر مشاهده نشد. افت عملکرد بیولوژیک و دانه گندم در تیمار دیم × شوری 6 دسیزیمنس بر متر نسبت به تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسیزیمنس بر متر بهترتیب حدود 72 و 88 درصد بود. نتایج این آزمایش نشان داد که اگرچه در بیشتر صفات تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم تیمار برتر بود ولی اختلاف معنیداری با تیمار مصرف 100 درصد نیاز آبی گندم نداشت. درنهایت، در نواحی دارای کمبود آب و آب شور (شوری6 دسیزیمنس بر متر) و با توجه به دادههای عملکرد بیولوژیک و دانه در آزمایش حاضر استفاده از تیمار آبیاری با 75 درصد نیاز آبی با آب شور و آبیاری با 100 درصد نیاز آبی با آب غیرشور برای رسیدن به عملکرد بهینه گندم و همچنین ذخیره آب در شرایط شور توصیه میشود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى