دوره 11، شماره 3 - ( 8-1400 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 124-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eskandari Z, Taab A, eshghizadeh H R, Khorvash M. Growth Characteristics and Yield Evalution of Dual Purpose Corn Hybrids in Two Levels of Urea Fertigation. Journal of Crop Production and Processing 2021; 11 (3) :111-124
اسکندری زهرا، تاب علی رضا، عشقی زاده حمیدرضا، خوروش محمد. ارزیابی ویژگی‌های رشد و عملکرد هیبریدهای دو منظوره ذرت در دو سطح کود آبیاری اوره. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (3) :111-124

دانشکده کشاورزی، گروه زراعت و اصلاح نباتات ، a.taab@ilam.ac.ir
این مطالعه به‌منظور بررسی پاسخ هیبریدهای ذرت به کاربرد کود نیتروژن در شرایط مختلف در دو مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان به‌صورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در تابستان سال 1395 اجرا شد. دو مدیریت کود نیتروژن (150 و 200 کیلوگرم در هکتار در مزرعه لورک شهرستان نجف‌آباد؛ 200 و 250 کیلوگرم در هکتار در مزرعه شرودان شهرستان فلاورجان) و 20 هیبرید ذرت دانه‌ای علوفه‌ای به‌ترتیب عامل‌های اصلی و فرعی آزمایش بودند. نتایج نشان داد که شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول در سطوح بالاتر مصرف کود نیتروژن در هر مکان افزایش یافت. همچنین ارتفاع بوته در نتیجه افزایش کاربرد نیتروژن در هیبرید ماکسیما در مزرعه شرودان به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. با کاربرد کود نیتروژن، مقدار رنگیزه‌های فتوسنتزی در مزرعه شرودان و کلروفیلa در مزرعه لورک افزایش یافت. بیشترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در مزرعه شرودان به‌ترتیب در هیبرید AGN591 (29800 کیلوگرم در هکتار) و ماکسیما (13150 کیلوگرم در هکتار) و در مزرعه لورک به‌ترتیب در هیبرید AGN756 (27200 کیلوگرم در هکتار) و AGN735 (11692 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد افزایشی کود نیتروژن به‌دست آمدند. لذا با توجه به هدف تولید ذرت، به‌منظور علوفه یا دانه، می‌توان نتایج این تحقیق را در راستای انتخاب هیبرید ذرت برای به‌دست آوردن عملکرد قابل قبول و نیز کاهش اثرات سوء زیست‌محیطی ناشی از کاربرد نامناسب کود نیتروژن انتخاب کرد.