دوره 11، شماره 3 - ( 8-1400 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 19-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholizadeh A, Ghaffari M, Payghamzadeh K, Kia S. Evaluation of Relationships between Traits and New Sunflower Hybrids Using Genotype-Trait Biplot Analysis Method. JCPP. 2021; 11 (3) :19-33
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3060-fa.html
قلی‌زاده امیر، غفاری مهدی، پیغام‌زاده کمال، کیا شهریار. ارزیابی روابط بین صفات و هیبریدهای جدید آفتابگردان با استفاده از روش تحلیل بای‌پلات ژنوتیپ- صفت. تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (3) :19-33

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3060-fa.html


سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، a.gholizadeh@areeo.ac.ir
چکیده:   (60 مشاهده)
آفتابگردان یک محصول مهم زراعی است که روغن آن ارزش غذایی و اقتصادی بالایی دارد. در این پژوهش برای مطالعه روابط متقابل میان صفات مختلف و هیبریدهای جدید آفتابگردان از روش بای‌پلات ژنوتیپ- صفت استفاده شد. برای این بررسی، تعداد 24 هیبرید جدید آفتابگردان به‌همراه رقم گلسا در ایستگاه پژوهش‌های کشاورزی گرگان در قالب طرح لاتیس ساده (5×5) با دو تکرار در سال زراعی 1399 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که صفات وزن هزاردانه، قطر طبق، تعداد دانه در طبق، قطر ساقه، طول برگ، عرض برگ و طول دمبرگ همبستگی مثبتی را با عملکرد دانه داشتند. همچنین همبستگی منفی بین عملکرد دانه با صفات فنولوژیکی و ارتفاع بوته مشاهده شد، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که بهبود عملکرد دانه باعث بهبود همزمان زودرسی و پاکوتاهی می‌شود. بر اساس نمایش چندضلعی بای‌پلات، ژنوتیپ‌های شماره 5 و 19 مطلوب‌ترین و مناسب‌ترین ژنوتیپ‌‌ها برای عملکرد دانه و صفات مرتبط با عملکرد بودند. بر اساس بای‌پلات ژنوتیپ فرضی ایده‌‌آل، ژنوتیپ‌های شماره 3، 2 و 10 از نظر همه صفات مورد بررسی، بهتر از سایر ژنوتیپ‌ها بودند. همچنین نتایج نشان داد که بیشتر صفات دارای قابلیت تمایز بالایی بوده و توانستند تفاوت‌های بین ژنوتیپ‌ها را به‌خوبی آشکار کنند. صفت قطر ساقه نزدیک‌ترین صفت‌ به صفت ایده‌آل بود و بیشترین تمایز و بیانگری را نشان داد.
متن کامل [PDF 493 kb]   (36 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق