دوره 11، شماره 4 - ( 11-1400 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 80-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifi kalyani F, Siosemardeh A, Hosseinpanahi F, Jalali-Honarmand4 S. The Effect of Seed Priming on Yield, Yield Components and Grain Quality Characteristics of Rainfed Wheat in Kurdistan Province. Journal of Crop Production and Processing 2022; 11 (4) :69-80
شریفی کالیانی فیروزه، سی و سه مرده عادل، حسین پناهی فرزاد، جلالی هنرمند سعید. اثر پرایمینگ بذر بر عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی دانه گندم دیم در استان کردستان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (4) :69-80

دانشگاه کردستان ، a33@uok.ac.ir
این آزمایش با هدف بررسی اثر پرایمینگ بذر گندم بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی خصوصیات کیفی دانه گندم دیم رقم آذر 2 در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای پرایمینگ شامل شاهد (بدون پرایمینگ)، کلرید پتاسیم (یک درصد)، اوره (دو درصد)، سولفات روی (0/6 درصد)، کلرید کلسیم (1/4 درصد)، ویتاسپرین (یک گرم در لیتر)، سیتوکینین (50 میلی‌گرم در لیتر) و آب (هیدروپرایمینگ) بودند. نتایج نشان داد که در هر دو سال زراعی، پرایمینگ بذور با کلرید کلسیم و آب اثرات مثبتی بر بهبود عملکرد دانه داشتند. در سال زراعی 98-1397، پرایم بذور با کلرید کلسیم از طریق افزایش تعداد سنبله در واحد سطح، عملکرد زیستی و وزن هزار دانه عملکرد دانه را از 291 گرم در مترمربع (شاهد) به 411 گرم در متر‌مربع و در سال زراعی 99-1398، از طریق افزایش وزن هزار دانه، عملکرد دانه را از 186 گرم در مترمربع به 204 گرم در متر‌مربع افزایش داد. همچنین در سال زراعی 98-1397، پرایم بذور با آب با افزایش تعداد سنبله در واحد سطح و عملکرد زیستی، عملکرد دانه را از 291 گرم در مترمربع به 369 گرم در متر‌مربع و در سال زراعی 99-1398، با افزایش عملکرد زیستی و وزن هزار دانه، عملکرد دانه را از 186 گرم در مترمربع به 225 گرم در مترمربع بهبود بخشید، لذا با توجه به اثرات مثبت هیدروپرایم در هر دو سال زراعی و هزینه بالای استفاده از ترکیباتی شیمیایی و عناصر غذایی جهت پرایم بذر برای کشاورز، هیدروپرایم به‌عنوان روشی مقرون به‌صرفه برای افزایش عملکرد در شرایط دیم قابل پیشنهاد است.