shadan E, najafi zarrini H, Alizadeh B, Ranjbar G, kiani G. Correlation Relationships and Path Analysis of Traits Effective on Seed and Oil Yield in Some Canola Genotypes. Journal of Crop Production and Processing 2022; 11 (4) :35-51
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3087-fa.html
شادان الهه، نجفی زرینی حمید، علیزاده بهرام، رنجبر غلامعلی، کیانی غفار. روابط همبستگی و تجزیه علیت صفات مؤثر بر عملکرد دانه و روغن در تعدادی از ژنوتیپهای کلزا. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (4) :35-51
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3087-fa.html
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، najafi316@gmail.com
چکیده: (1243 مشاهده)
با توجه به نیاز روز افزون کشور به واردات روغن و اهمیت کلزا در بین دانههای روغنی، افزایش عملکرد دانه و درصد روغن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین شناخت صفاتی که موجب افزایش عملکرد دانه میشوند، نقش مهمی در موفقیت برنامههای بهنژادی دارند. شانزده ژنوتیپ کلزا، طی آزمایشی درسال زراعی 96-1395 در سه منطقه کرج، اصفهان و همدان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند و صفاتی مانند تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، ارتفاع اولین ساقه جانبی از سطح زمین، قطر ساقه، درصد روغن، صفات روز تا شروع گلدهی، روز تا پایان گلدهی، طول دوره گلدهی و روز تا رسیدگی اندازهگیری شدند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد در کرج صفات تعداد دانه در خورجین، روز تا رسیدگی و تعداد خورجین در بوته
(97/7 = R2)، در اصفهان صفات روز تا رسیدگی و تعداد خورجین در بوته (78/4 = R2) و در همدان صفات روز تا رسیدگی و تعداد دانه در خورجین (45/5 = R2) بیشترین تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. نتایج نشان داد تعداد روز تا رسیدگی، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین، قطر ساقه و ارتفاع بوته بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد و روغن دانه داشتند. لذا از صفات مذکور میتوان بهعنوان معیار انتخاب مناسب برای افزایش عملکرد دانه و روغن در برنامههای بهنژادی کلزای زمستانه استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى