دوره 11، شماره 4 - ( 11-1400 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 68-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moosavi S S, Moradi Rizvandi R, Abdollahi M R, Bagheri M. Evaluation of Diversity and Application of Agronomic, Morphological, and Physiological Traits to Improve Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Grain Yield. Journal of Crop Production and Processing 2022; 11 (4) :53-68
موسوی سید سعید، مرادی ریزوندی رضا، عبداللهی محمد رضا، باقری محمود. ارزیابی تنوع و کاربرد صفات زراعی، مورفولوژیک و فیزیولوژیک جهت بهبود عملکرد دانه کینوا. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (4) :53-68

دانشگاه بو علی سینا ، s.moosavi@basu.ac.ir
هدف این پژوهش ارزیابی میزان تنوع و پیش¬بینی پاسخ به انتخاب در ژنوتیپ¬های کینوا برای 15 صفت مختلف بود که در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در کرج و کرمانشاه انجام شد. ژنوتیپ¬ها برای بیش¬تر صفات دارای تفاوت معنی‌دار آماری (p<0.01) بودند و در هر چهار ناحیه بای پلات پراکنده شدند. ژنوتیپ¬های شماره 14، 15 و 16 دارای بیشترین و ژنوتیپ¬های 5، 6، 11 و 4 دارای کمترین عملکرد دانه و شاخص برداشت دانه بودند. در حالی¬که صفات قطر پانیکول اصلی، شاخص برداشت دانه، روز تا تغییر رنگ پانیکول اصلی، وزن هزار دانه و روز تا گلدهی، بیشترین هم¬راستایی مثبت را با عامل عملکرد داشتند، صفت روز تا ده برگی دارای ارتباطی قوی ولی منفی با عملکرد دانه بود.  بیشترین فاصله ژنتیکی بین خوشه اول و سوم مشاهده شد که می‌توان با تلاقی ژنوتیپ¬های انتخابی از این دو خوشه، بیشترین تنوع ژنتیکی را در نسل¬های در حال تفرق ایجاد کرد. دو صفت شاخص برداشت دانه و قطر پانیکول اصلی با داشتن بیشترین ضریب تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری بالا و بیشترین پیشرفت ژنتیکی، به¬عنوان دو صفت مطلوب با پاسخ به گزینش بالا، شناسایی شدند. انتخاب مثبت برای این دو صفت و انتخاب منفی برای صفت روز تا ده برگی جهت بهبود عملکرد دانه پیشنهاد می¬شود. با توجه به محدودیت انتخاب مستقیم برای بهبود عملکرد دانه، همچنین طبق همبستگی معنی¬دار (***r = 0.994) بین پارامتر"درصد تفاضل بین ضریب تغییرات فنوتیپی و ضریب تغییرات ژنوتیپی" با وراثت ¬پذیری عمومی، استفاده از این پارامتر ژنتیکی جهت انتخاب صفات اگروموفوفیزلوژیکی مطلوب قابل توصیه است.