دوره 12، شماره 2 - ( 6-1401 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 75-63 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi E, Mohammadi Z, Esfandyari E. Effect of Co-Application of Auxin-Producing Plant Growth Promoting Bacteria and Tryptophan on Wheat Growth under Water Stress Conditions. JCPP 2022; 12 (2) :63-75
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3093-fa.html
کریمی اسماعیل، محمدی زهرا، اسفندیاری عزت اله. اثر تلفیقی مایه‌زنی باکتری‌های محرک رشد مولد اکسین و تریپتوفان بر رشد گندم در شرایط تنش رطوبتی. تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی 1401; 12 (2) :75-63

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3093-fa.html


دانشگاه مراغه ، sm_ka8@yahoo.com
چکیده:   (145 مشاهده)
اکسین تولید شده توسط باکتری‌های محرک رشد در ریزوسفر گندم می‌تواند به بهبود عملکرد آن در شرایط بروز تنش کم‌آبی کمک کند. با توجه به وقوع تنش‌های کم‌آبی در کشور و تأثیر سوء آن بر عملکرد گندم، جهت بررسی این موضوع آزمایشی گلخانه‌ای به روش هیدروپونیک به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با تیمارهایی شامل دو نوع باکتری محرک رشد (Bacillus simplex 40، Bacillus simplex 52)، دو سطح رطوبتی (50 و 80 درصد ظرفیت نگهداری آب در پرلیت) و دو سطح تریپتوفان (کاربرد و عدم کاربرد) در سه تکرار در سال 1398 در دانشگاه مراغه طراحی شد. نتایج به‌دست آمده نشان دادند که در شرایط تنش رطوبتی 50 درصد ظرفیت زراعی کاربرد تریپتوفان بدون مایه‌زنی باکتریایی باعث افت 5 درصد عملکرد ماده خشک گندم شد. مایه‌زنی باکتری Bacillus simplex 40 بدون کاربرد تریپتوفان در حالی باعث افزایش 25 درصد این صفت شد، که افزودن تریپتوفان باعث کاهش 17 درصد عملکرد این صفت نسبت به این تیمار شد. تحت شرایط تنش فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمارهای مایه‌زنی شده با باکتری Bacillus simplex 40 نسبت به شاهد 33 درصد و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز 2/3 برابر افزایش فعالیت داشت. از این رو، با استناد به یافته‌های این پژوهش به لحاظ فیزیولوژیکی باکتری مذکور توانست با بهبود سیستم آنتی‌اکسیدانی در شرایط بروز تنش اکسیداتیو منتج از تنش رطوبتی باعث بهبود عملکرد ماده خشک شود. کاربرد تریپتوفان تأثیر چشمگیری بر افت عملکرد داشت که می‌توان این موضوع را ناشی از زیادی کاربرد غلظت آن 100 میلی‌گرم بر لیتر و ایجاد اختلال هورمونی در گندم دانست.
متن کامل [PDF 1654 kb]   (95 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق