دوره 11، شماره 4 - ( 11-1400 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 108-93 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mehdipour E, Sabouri A, Rabiee M. Yield Comparison and Determining the Best Harvesting Time of Different Rapeseed (Brassica napus L.) Lines as the Second Crop in Rotation after Rice in Guilan Region. Journal of Crop Production and Processing 2022; 11 (4) :93-108
مهدی پور الهام، صبوری عاطفه، ربیعی محمد. مقایسه عملکرد و تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت لاین‌های مختلف کلزا به‌عنوان کشت دوم و در تناوب با برنج در منطقه گیلان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (4) :93-108

دانشگاه گیلان ، a.sabouri@guilan.ac.ir
ریزش خورجین و دانه در کلزا به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات کشت این گیاه است که تعیین مناسب‌ترین زمان برداشت کلزا می‌تواند تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری کند و در نتیجه از کاهش چشمگیر عملکرد دانه آن بکاهد. در این راستا آزمایشی به‌صورت اسپلیت پلات در زمان در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مؤسسه تحقیقات برنج کشور در شهرستان رشت طی سال زراعی 99-1398 اجرا شد. در این آزمایش لاین‌های کلزا به‌عنوان فاکتور اصلی در 22 سطح و زمان‌های برداشت به‌عنوان فاکتور فرعی در سه سطح (شامل رطوبت دانه‌های خورجین‌های یک سوم پایینی ساقه اصلی به‌ترتیب بین 40-30، 30-20 و 20-10 درصد رطوبت دانه) در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که علاوه بر معنی‌دار بودن صفات مرتبط با عملکرد در لاین‌های کلزا، برهم¬کنش لاین‌ها در زمان نیز معنی‌دار بود که نشان¬دهنده تفاوت اثر زمان برداشت روی لاین‌های مختلف کلزا است. در اکثر لاین‌ها، بیشترین و کمترین عملکرد دانه به‌ترتیب مربوط به زمان برداشت اول و دوم بود. بیشترین عملکرد دانه به لاین SRL-98-17 با میانگین 3661/67 کیلوگرم در هکتار اختصاص داشت. همچنین تعداد خورجین در بوته از برداشت اول تا سوم به علت ریزش، سیر نزولی داشت. در عین حال لاین‌های SRL-98-9، SRL-98-19، SRL-98-1 و SRL-98-11 کمترین ریزش دانه را داشتند. بر طبق نتایج، زمان برداشت اول، ضمن داشتن بیشترین عملکرد دانه، از آنجایی که رسیدگی کلزا را حدود یک هفته تسریع کرد، به‌عنوان کشت دوم و در تناوب با برنج بسیار ارزشمند است.
واژه‌های کلیدی: کانولا، رطوبت دانه، صفات زراعی