Afsharmanesh R, Rahimi A, Sahhafi S R, Salehi M. Physiological Response of Quinoa to Nitrogen Application under Salinity Conditions. Journal of Crop Production and Processing 2022; 11 (4) :129-143
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3114-fa.html
افشارمنش راحله، رحیمی اصغر، صحافی سید رسول، صالحی معصومه. پاسخهای فیزیولوژیک گیاه کینوا به کاربرد نیتروژن در شرایط شور. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1400; 11 (4) :129-143
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3114-fa.html
دانشگاه ولی عصر رفسنجان ، rahimiasg@gmail.com
چکیده: (1538 مشاهده)
تنش شوری از عمدهترین تنشهای غیرزنده است که با کاهش جذب آب و برهم زدن تعادل عناصر غذایی باعث کاهش رشد گیاه میشود. این آزمایش بهمنظور بررسی اثر کود نیتروژن در غلظتهای بالای شوری بر صفات فیزیولوژیک گیاه کینوا به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور شوری (100، 200، 300، 400 و 500 میلیمولار کلرید سدیم) و نیتروژن نیتراته (50، 100، 150 و 200 میلیگرم در لیتر) با 3 تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان اجرا شد. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد کوانتوم، شاخص کارایی فتوسنتزی، وزن خشک اندام هوایی، محتوی پرولین، قند محلول و مالون دی آلدئید و فعالیت آنزیم¬های کاتالاز و پراکسیداز بودند. نتایج نشان داد که عملکرد کوانتوم، محتوای پرولین و قندهای محلول تحت تأثیر شوری و نیتروژن قرار گرفتند و افزایش سطح شوری از 100 به 500 میلی مولار باعث افزایش عملکرد کوانتوم، محتوی پرولین و قندهای محلول شد. اما افزایش غلظت نیتروژن از 50 به 200 میلیگرم در لیتر باعث افزایش محتوی پرولین و کاهش محتوی قندهای محلول شد. وزن خشک اندام هوایی، محتوی مالون دی آلدئید، فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز تحت تأثیر برهمکنش نیتروژن و شوری قرار گرفتند. نتایج نشان داد، در سطوح بالای شوری افزایش غلظت نیتروژن به 150 و 200 میلیگرم در لیتر باعث کاهش وزن خشک و محتوی پتاسیم اندام هوایی، افزایش محتوی مالون دی آلدئید و فعالیت آنزیم کاتالاز و گایاکول پراکسیداز و محتوی سدیم اندام هوایی شد. با توجه به نتایج، در شوریهای پایین (100 و 200 میلیمولار) و متوسط (300 میلیمولار) مصرف 200 میلیگرم در لیتر نیتروژن و در شوریهای بالا (400 و 500 میلیمولار) مصرف 50 میلیگرم در لیتر نیتروژن در محلول غذایی توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى