دوره 12، شماره 2 - ( 6-1401 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pourhadian H, Hadavand N, Kazem aslani H. Effect of Row Spacing and Plant Density on Growth Indices and Yield of Red Bean in Azna Climatic Conditions in Lorestan Province of Iran. Journal of Crop Production and Processing 2022; 12 (2) :77-90
پورهادیان حسین، هداوند نبی، کاظم اصلانی حسن. اثر فاصله ردیف کاشت و تراکم بوته بر شاخص‌های رشد و عملکرد دانه لوبیا قرمز در شرایط اقلیمی ازنا در استان لرستان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1401; 12 (2) :77-90

دانشگاه پیام نور ، hpoorhadian@yahoo.com
به‌منظور بررسی اثر آرایش کاشت ‌بر شاخص‌های رشد و عملکرد دانه لوبیا قرمز رقم صیاد، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با آرایش کرت‌های یک‌بار خردشده با 4 تکرار در مرکز خدمات جهادکشاورزی شهرک‌‌المهدی شهرستان ازنا اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه فواصل ردیف 20، 30 و 45 سانتی‌متر و فاکتور فرعی شامل سه تراکم‌ 40، 50 و 60 بوته در مترمربع انتخاب شد. نتایج نشان داد با کاهش فاصله ردیف، پوشش گیاهی زودتر تکمیل شد، تجمع ماده خشک، LAI و CGR در دوره‌های مختلف رشد و عملکرد دانه افزایش یافت. اما تغییر فاصله ردیف کاشت تأثیر معنی‌داری بر RGR و NAR در دورهای مختلف نداشت. با افزایش تراکم بوته در مترمربع تجمع ماده خشک،   LAIو CGR در دوره‌های مختلف رشد، RGR و NAR در دوره زایشی و عملکرد دانه افزایش یافت. اما تراکم بوته بر پوشش گیاهی، RGR و NAR در دوره رویشی و حداکثر NAR اثر معنی‌داری نداشت. اثر برهم¬کنش عوامل آزمایشی تنها بر وزن خشک طی دوره رویشی، CGR در دوره رویشی و حداکثر آن و RGR دوره زایشی معنی‌دار بود. روند تغییرات تمام شاخص‌های رشد اندازه‌گیری شده مشابه بود. با توجه به افزایش اکثر صفات در فاصله ردیف کاشت 20 سانتی‌متر و تراکم 60 بوته در مترمربع، تحت شرایط مشابه این نوع آرایش کاشت قابل توصیه است.
متن کامل [PDF 2034 kb]   (742 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى