دوره 12، شماره 1 - ( 3-1401 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 150-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirtayebi M, Bostani A, Diyanat M, Azadi A. Effect of Drought Stress, Biofertilizer and Potassium Nano Fertilizer on Leaf Area Index, 1000-Seed Weight, Harvest Index and Quality of Quinua (Chenopodium quinoa Willd) Seed. Journal of Crop Production and Processing 2022; 12 (1) :133-150
میر طیبی محمد، بستانی امیر، دیانت مرجان، ازادی امین. تأثیر تنش خشکی، کود زیستی و نانو کود پتاسیم برشاخص سطح برگ، وزن هزار دانه، شاخص برداشت و کیفیت دانه کینوا (Chenopodium quinoa Willd). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1401; 12 (1) :133-150

دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران ، Ma_dyanat@yahoo.com
به‌منظور بررسی اثر تنش خشکی، کود زیستی و نانو کود پتاسیم بر گیاه کینوا آزمایشی به‌صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار و در دو سال 97-1396 و 98-1397 در استان تهران منطقه احمد آباد مستوفی اجرا شد. عوامل مورد مطالعه شامل تنش خشکی در چهار سطح (0/015- (شاهد)، 0/3-، 0/6- و 0/9- مگاپاسگال) به‌عنوان عامل اصلی و دو عامل کود زیستی (ترکیبی از باکتری‌های آزادزی تثبیت کننده نیتروژن و قارچ میکوریزا در چهار سطح (عدم کاربرد (شاهد) و 1، 2 و 3 درصد) و نانو کود پتاسیم در دو سطح (عدم کاربرد (شاهد) و کاربرد) به‌عنوان عوامل فرعی به‌صورت فاکتوریل در کرت‌های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین شاخص سطح برگ (3/38)، وزن هزار دانه (2/56 گرم) و شاخص برداشت (31/7 درصد) در شرایط نرمال آبیاری و کاربرد نانو کود پتاسیم به‌دست آمد. بیشترین میزان پتاسیم (0/115 درصد)، آهن (154 میلی‌گرم بر صد گرم ماده خشک) و کربوهیدرات‌های دانه (76/8 درصد) در شرایط نرمال آبیاری، کاربرد سه درصد کود زیستی و کاربرد نانو کود پتاسیم و کمترین میزان آنها در شرایط تنش شدید، عدم کاربرد کود زیستی و نانو کود پتاسیم به‌دست آمد. با افزایش شدت تنش، میانگین کلسیم و منیزیوم دانه به‌ترتیب از 0/273 و 0/240 درصد در شرایط نرمال آبیاری به 0/145 و 0/142 درصد در شرایط تنش شدید کاهش یافت. تنش خشکی باعث افزایش پروتئین و کاهش روغن دانه کینوا شد، اما کاربرد کود زیستی و نانو کود پتاسیم آنها را بهبود بخشید. بنابراین هم در شرایط نرمال آبیاری و هم در شرایط وجود تنش خشکی، کاربرد 3 درصد کود زیستی و نانوکود پتاسیم جهت بهبود کیفیت دانه کینوا توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: پروتئین، روی، فسفر، وزن هزار دانه