دوره 12، شماره 3 - ( 8-1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 66-49 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Madadi E, Fallah S, Sadeghpour A, Barani-Beiranvand H. Effects of Nigella sativa Allelochemical Substances on Growth-Inhibiting of Flixweed Compared With Wheat (Triticum aestivum). Journal title 2022; 12 (3) :49-66
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3148-fa.html
مددی الهام، فلاح سینا، صادق پور امیر، بارانی بیرانوند حسین. اثرات مواد آللوشیمیایی سیاهدانه بر بازدارندگی رشد علف هرز خاکشیر در مقایسه با گندم نان (Triticum aestivum). عنوان نشریه. 1401; 12 (3) :49-66

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3148-fa.html


دانشگاه شهرکرد ، falah1357@yahoo.com
چکیده:   (282 مشاهده)
هدف از این مطالعه ارزیابی و تعیین اثرات سمیت عصاره سیاهدانه (Nigella sativa) بر جوانه¬زنی و رشد گیاهچه¬های خاکشیر (.Descurainia sophia L) در مزارع گندم (Triticum aestivum) و جداسازی و شناسایی ترکیبات مهم فعال زیستی عصاره آبی آن بود. در این راستا، دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در هر آزمایش تیمارها شامل دو سطح عصاره آبی سیاهدانه (ریشه و شاخساره) و چهار غلظت  عصاره (صفر، 50، 100 و 150 mL/L) بودند. نتایج نشان داد بیشترین طول ساقه¬چه به گندم تیمار شده با 50 mL/L عصاره ریشه سیاهدانه و کمترین به علف‌ هرز خاکشیر تیمار شده با 150 mL/L عصاره شاخساره سیاهدانه تعلق داشت. با افزایش غلظت عصاره سیاهدانه میزان شاخص بنیه گیاهچه کاهش معنی‌داری یافت. علاوه بر آن اثر بازدارندگی عصاره شاخساره سیاهدانه بر وزن خشک گیاهچه و درصد جوانه¬زنی بیشتر از عصاره ریشه آن بود. در عصاره ریشه و شاخصاره سیاهدانه ترکیبات  فلاونوئیدی (به¬ترتیب 12/9 و 16/7%)،  فنل (به¬ترتیب 19/4 و 26/7%) و ترپنوئیدها (به¬ترتیب 14/5 و 19/2%) مشاهده شد. مهار جوانه¬زنی و رشد گیاهچه خاکشیر به ترکیبات بازدارنده مهم شامل پلی‌فنل‎ها، فلاونوئیدها مانند اسیدهای تری‌‌کربوکسیلیک، ترکیبات آلکالوئیدی مانند مگنوفلورین، میریستیسین، نورارجمونین و نیجلامین  نسبت داده شدند. به‎طور کلی نتیجه‎گیری می‎شود که عصاره سیاهدانه با داشتن سمیت قوی بر علف‌های هرز می‌تواند به توسعه علف‌کش‌های زیستی کمک کنند.
متن کامل [PDF 910 kb]   (180 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق