Gholami S, Siosemarde A, Hosseinpanahi F, Ashengroph M. Effect of Supplementary Irrigation on the Accumulation of Compatible Osmolytes and Physiological Parameters in Dryland Wheat Cultivars. Journal of Crop Production and Processing 2022; 12 (2) :1-18
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3151-fa.html
غلامی سونیا، سی و سه مرده عادل، حسین پناهی فرزاد، آشنگرف مراحم. اثرآبیاری تکمیلی بر تجمع اسمولیتهای سازگار و صفات فیزیولوژیکی، در ارقام گندم دیم. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1401; 12 (2) :1-18
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3151-fa.html
دانشگاه کردستان ، a33@uok.ac.ir
چکیده: (1165 مشاهده)
بهمنظور بررسی اثر آبیاری تکمیلی بر برخی صفات فیزیولوژیک ارقام گندم دیم، در سالهای زراعی 1396- 1395 و 1397-1396 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان دهگلان استان کردستان اجرا شد. فاکتورها شامل سطوح تنش خشکی (در دو سطح دیم و آبیاری تکمیلی) و ارقام گندم (هما، سرداری، ریژاو، اوحدی و آذر2) بودند. اعمال آبیاری تکمیلی بهطور معنیداری باعث افزایش عملکرد دانه شد. در هر دو سال زراعی شرایط دیم باعث افزایش میزان اسیدهای آمینه آزاد برگ و گلایسین بتائین و سبب کاهش محتوی نسبی آب برگ (RWC) و سرعت کاهش آب از برگ (RWL) شد. همبستگی منفی و معنیدار RWL با اسیدهای آمینه آزاد برگ و گلاسین بتائین و همچنین همبستگی مثبت و معنیدار RWC با میزان گلایسین بتائین نشاندهنده این است که هر چه غلظت ترکیبات اسمزی برگ بیشتر باشد سرعت کاهش آب از برگ کمتر و میزان آب برگ بیشتر خواهد بود. نتایج این پژوهش تایید کرد که تأمین آب کافی با استفاده از اجرای آبیاری تکمیلی در حساسترین مراحل رشد گندم میتواند با بهبود صفات فیزیولوژیک گیاه به تولید عملکرد قابل قبول تحت شرایط دیم منتهی شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى