دوره 12، شماره 3 - ( 8-1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 132-117 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ostovar P, Safarzadeh Shirazi S, Yasrebi J, Ronaghi A, Eshghi S. Effect of Salinity and Cadmium on Chlorophyll Content, Antioxidant Activity and Weight of Kochia Plant (Kochia indica). JCPP 2022; 12 (3) :117-132
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3172-fa.html
استوار پویا، صفرزاده شیرازی صدیقه، یثربی جعفر، رونقی عبدالمجید، عشقی سعید. اثر شوری و کادمیم بر محتوای کلروفیل، فعالیت آنتی اکسیدانی و وزن گیاه کوشیا (Kochia indica). تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی 1401; 12 (3) :132-117

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3172-fa.html


دانشگاه شیراز ، safarzadeh@shirazu.ac.ir
چکیده:   (63 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر شوری و کادمیم بر محتوای کلروفیل، فعالیت آنتی‌اکسیدانی و وزن خشک گیاه کوشیا، آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل پنج سطح کادمیم (صفر، 5، 30، 60 و 90 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک از منبع سولفات کادمیم) و سه سطح شوری (0، 2/5 و 5 گرم در کیلوگرم خاک از منبع سدیم‌کلرید به‌ترتیب معادل قابلیت هدایت الکتریکی عصاره اشباع 0/65، 9/4، و 18 دسی¬زیمنس بر متر) بودند. نتایج نشان داد که میانگین وزن تر و خشک شاخساره، وزن خشک ریشه، و ارتفاع گیاه در سطح 5 گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک، کاهش معنی داری به‌ترتیب در حدود 22، 24، 23، و 15 درصد و در سطح 90 میلی‌گرم کادمیم در کیلوگرم خاک به‌ترتیب 52، 67، 45، و 41 درصد نسبت به شاهد داشتند. بیشترین کاهش در وزن تر و خشک شاخساره، وزن خشک ریشه و ارتفاع گیاه در سطح 5 گرم در کیلوگرم کلرید سدیم + سطح 90 میلی‌گرم در کیلوگرم کادمیم مشاهده شد. بیشترین مقادیر محتوای کلروفیل کل در تیمارهای شاهد (عدم کاربرد شوری و کادمیم) و 5 گرم در کیلوگرم شوری + 5 میلی‌گرم در کیلوگرم کادمیم مشاهده شد. با افزودن نمک کلرید سدیم اثرات مضر کادمیم بر محتوای کلروفیل گیاه کاهش یافت. سطوح مختلف شوری و کادمیم اثرات متفاوتی بر فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه کوشیا داشتند. اما در سطوح بالای کادمیم (60 و 90 میلی‌گرم در کیلوگرم)، با افزایش سطح شوری، تفاوت معنی‌داری در فعالیت آنزیم پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز دیده نشد. به‌طور کلی، تغییر در الگوی فعالیت سیستم آنتی‌اکسیدانی گیاه به‌ویژه آنزیم کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز تحت شرایط بالای تنشی نشان داد که گیاه کوشیا با فعال‌سازی سیستم آنتی‌اکسیدانی خود می‌تواند تحمل خوبی به تنش از خود نشان دهد.
متن کامل [PDF 563 kb]   (59 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق