دوره 12، شماره 4 - ( 11-1401 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 47-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tahmasebpour B, Jahanbakhsh S, Tarinejad A R, Mohammadi H, Ebadi A. Path Analysis of Yield Related Traits in Wheat Genotypes under Normal Irrigation and Drought Stress Conditions. Journal of Crop Production and Processing 2023; 12 (4) :33-47
طهماسب پور بهنام، جهانبخش سدابه، تاری نژاد علیرضا، محمدی حمید، عبادی علی. تجزیه ضرایب مسیر صفات مرتبط با عملکرد دانه در ژنوتیپ‌های مختلف گندم تحت شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1401; 12 (4) :33-47

دانشگاه محقق اردبیلی ، jahanbakhsh@uma.ac.ir
به¬منظور تعیین همبستگی و روابط بین صفات مختلف در گندم نان، 30 ژنوتیپ به¬عنوان فاکتور فرعی تحت آزمایش کرت¬های خرد شده در طرح بلوک¬های کامل تصادفی در مزرعه با سه تکرار در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در سال 96-1395 بررسی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپ‌ها از نظر اکثر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی‌دار وجود داشت. اثر متقابل ژنوتیپ× تنش برای کلیه صفات، به جز وزن هزار دانه معنی‌دار بود، که بیانگر تأثیر متقابل ژنوتیپ و محیط بود. از نظر عملکرد دانه تحت شرایط نرمال، ژنوتیپ‌های c-94-3 و حیدری به¬ترتیب با میانگین‌های 437 و 427 گرم در مترمربع به¬عنوان برترین ژنوتیپ ها‌ شناخته شدند. تحت شرایط تنش خشکی در مرحله گلدهی، ژنوتیپ‌های cd-4 و cd-6 به¬ترتیب با میانگین‌های 104 و 108 گرم در مترمربع کمترین عملکرد دانه را به خود اختصاص دادند. بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه ، در شرایط آبیاری مطلوب صفات مساحت برگ پرچم، تراکم سنبله، تعداد روز تا 50% گلدهی و طول سنبله (0/466=R2)، و در شرایط تنش، صفات سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و عملکرد کاه (0/736=R2) بیشترین تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، صفات مساحت برگ پرچم، تراکم سنبله و طول سنبله در شرایط مطلوب و صفات سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و عملکرد کاه در شرایط تنش اثر مستقیم و مثبت بر روی عملکرد دانه نشان دادند. به¬طور کلی در شرایط نرمال صفات تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، مساحت برگ پرچم، تراکم سنبله و طول سنبله و در شرایط تنش صفات تعداد دانه در سنبله، سرعت پر شدن دانه، طول دوره پر شدن دانه و عملکرد کاه تعیین کننده عملکرد دانه بودند.
واژه‌های کلیدی: رگرسیون، شاخص گزینش، کم‌آبی