دوره 13، شماره 4 - ( 11-1402 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 109-97 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shirinzadeh A. Yield and Production Gaps in Wheat in Parsabad Moghan, northwest of Iran. Journal of Crop Production and Processing 2024; 13 (4) :97-109
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3208-fa.html
شیرین زاده عسگر. خلاء‌های عملکرد و تولید گندم آبی در پارس‌آباد مغان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (4) :97-109

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3208-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی ، asgar.shirinzadeh@gmail.com
چکیده:   (509 مشاهده)
گندم نقش پر اهمیتی در الگوی غذایی بیشتر مردم جهان و ایران دارد. به¬طوری که، مصرف گندم در حدود ۴۰ درصد از انرژی و پروتئین مردم ایران را تشکیل می دهد. رفع خلا عملکرد می¬تواند نقش پررنگی در افزایش تولید این محصول داشته باشد. اولین گام برای رفع خلا عملکرد، آگاهی از میزان کمی خلاء در یک منطقه است. به همین دلیل این پژوهش با هدف تعیین عملکرد گندم (Triticum spp. L.) و خلاء¬های تولید، طی دوسال زراعی (1393-1395) در شهرستان پارس¬آباد مغان در استان اردبیل انجام شد. برای محاسبه عملکرد واقعی علاوه بر داده های 22 ساله منابع دولتی، از اطلاعات پیمایشی 460 مزرعه تحت مدیریت کشاورزان نیز در سال های 1395-1393 استفاده شد. میانگین و حداکثر عملکرد قابل حصول با استفاده از نتایج آزمایش مزرعه ای(FLD)، آنالیز مقایسه¬ای کارکرد (CPA) و صدک 90ام توزیع عملکرد¬های رکورد محاسبه شد. بر اساس نتایج این تحقیق خلاء عملکرد مدیریتی قابل¬توجهی بین عملکرد قابل حصول و عملکرد واقعی ( 22 درصد) مشاهده شد. علاوه بر این، خلاء¬های ژنتیکی (یعنی خلاء ناشی از انتخاب ژنتیک) و کل در گندم،  به¬ترتیب 11 و 36 درصد بود. میزان افزایش تولید گندم با انتخاب ژنتیک و مدیریت زراعی بهینه، در این تحقیق، در سطح 28154 هکتار، 59 هزار تن به ارزش اقتصادی 129 میلیارد تومان برآورد شد. بر اساس نتایج این پژوهش می¬توان با رفع خلاء¬های عملکرد در منطقه مورد بررسی به پتانسیل عملکرد ژنوتیپ¬های گندم دست پیدا کرد. 
متن کامل [PDF 696 kb]   (194 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق