دوره 13، شماره 1 - ( 2-1402 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 27-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moghadam N, Monsefi A, Aynehband A. The Efficiency of Integrated Pre-Emergence and Post-Emergence Herbicides in Nutrient Uptake by Wheat and Nutrient Depletion by Weeds in Sesame-Wheat Cropping System in Khuzestan. Journal of Crop Production and Processing 2023; 13 (1) :15-27
مقدم نعیم، منصفی علی، آینه‌بند امیر. کارایی تلفیق علف‌کش‌های پیش‌رویشی و پس‌رویشی در جذب عناصر غذایی و جمعیت علف‌های‌هرز در نظام کشت کنجد– گندم در خوزستان. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (1) :15-27

دانشگاه شهید چمران اهواز ، a.monsefi@scu.ac.ir
به‌¬منظور بررسی علف¬کش‌های پیش‌رویشی و پس‌رویشی جهت بررسی جمعیت علف‌های هرز و میزان جذب عناصر غذایی توسط گندم و علف‌های¬هرز، پژوهشی به¬صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1399-1398 در مزرعه شماره یک گروه مهندسی و تولید ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز اجرا شد. تیمارهای این آزمایش شامل؛ شاهد بدون کنترل، شاهد وجین دستی، پندیمتالین+آتلانتیس، پندیمتالین+متریبوزین، تریفلورالین+آتلانتیس، تریفلورالین+متریبوزین، پندیمتالین+توفوردی، تریفلورالین+توفوردی، کشت مخلوط ماش سبز+توفوردی وتوفوردی بر روی گندم رقم مهرگان اعمال شدند. در بررسی وضعیت جمعیتی علف‌های هرز تنوع زیادی در بین تیمارهای آزمایشی مشاهده شد. بر این اساس، در مرحله 60 روز پس از کاشت، میانگین تعداد علف‌های هرز برابر با 5/6 بوته در مترمربع بود که در تمامی تیمارهای کنترل علف‌هرز تغییرات محسوسی را نشان داد. با توجه به نتایج به¬دست آمده در این مرحله رشدی،  تیمارهای پندیمتالین+آتلانتیس و  پندیمتالین+متریبوزین باعث کاهش معنی‌دار جمعیت علف‌های هرز در مقایسه با تیمار شاهد شد. به¬طورکلی تیمارهای وجین دستی، پندیمتالین+آتلانتیس، به¬واسطه کاهش میزان تداخل علف‌های¬هرز و افزایش میزان جذب عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در اندام هوایی، سبب بهبود خصوصیات رشدی و عملکردی گندم شدند. در مقابل سه تیمار کنترلی تریفلورالین+آتلانتیس، تریفلورالین+متریبوزین و تریفلورالین+توفوردی تأثیر منفی بر مقادیر نیتروژن جذب شده در گندم داشتند و سبب افت معنی‌دار این صفت نسبت به شرایط شاهد شدند. به¬صورت¬کلی می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از علف‌کش پندیمتالین به¬صورت پیش‌رویشی همراه با علف‌کش‌های آتلانتیس و متریبوزین می‌تواند در کنترل جمعیت علف‌های هرز در ابتدای رشد گندم باعث افزایش جذب عناصر غذایی و افزایش عملکرد گندم شود.