Mousavi Elyerdi S A, Bahmanyar M A, Sadegh-Zadeh F, Jalili B. Improvement of Yield, Yield Components and the Concentration of Some Nutrients in Rice Leaves by Using Rice Straw and Its Biochar. Journal of Crop Production and Processing 2023; 13 (2) :87-101
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3235-fa.html
موسوی الیردی سید علیرضا، بهمنیار محمدعلی، صادق زاده فردین، جلیلی بهی. بهبود عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت برخی عناصر غذایی در برگ برنج با مصرف کاه برنج و بایوچار حاصل از آن. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (2) :87-101
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3235-fa.html
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری ، mali.bahmanyar@gmail.com
چکیده: (908 مشاهده)
بهمنظور بررسی امکان بهبود عملکرد، اجزای عملکرد و غلظت برخی عناصر غذایی در برگ برنج (رقم طارم) با مصرف کاه برنج و بایوچار حاصل از آن، آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در نه تیمار و سه تکرار در مزرعه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1400 اجرا شد. فاکتور اول کاه برنج (S) در سه سطح صفر، 2 و 4 تن در هکتار و فاکتور دوم بایوچار کاه برنج (B) در سه سطح صفر، 1 و 2 تن در هکتار بود. نتایج نشان داد که حداکثر میزان پتاسیم (1/22 درصد)، نیتروژن (4/73 درصد) و آهن برگ پرچم (208 میلیگرم بر کیلوگرم) در سطوح بالای کاه برنج و مخصوصاً بایوچار آن دیده شد. همچنین میزان سیلیسیم، منگنز و روی برگ پرچم با افزایش سطوح کاه برنج و بایوچار آن افزایش یافتند. با افزایش کاربرد کاه برنج و بایوچار آن تعداد پنجه در بوته، ارتفاع بوته، طول خوشه، وزن هزار دانه و تعداد دانه پر به¬طور معنیداری افزایش یافت. کاربرد توأم کاه برنج و بایوچار آن موجب افزایش عملکرد دانه برنج شد که در تیمار 2 تن بایوچار کاه برنج در هکتار + 4 تن کاه برنج در هکتار (S2B2) نسبت به شاهد به میزان 1/78 برابر افزایش پیدا کرد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که کاربرد 2 تن بایوچار در هکتار و 4 تن کاه برنج در هکتار میتواند با افزایش غلظت عناصر غذایی برگ پرچم و بهبود رشد و اجزای عملکرد برنج سبب دستیابی به حداکثر عملکرد دانه شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى