دوره 13، شماره 4 - ( 11-1402 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 62-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kazem Alilou M, Roshdi M, Rezadust S, Nasrolahzadeh A, Khalili Mahaleh J. The Influence of Different Irrigation Levels and Growth Stimulants on Yield Components and Grain Protein in Red Kidney Beans (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Crop Production and Processing 2024; 13 (4) :49-62
کاظم علیلو محمد، رشدی محسن، رضادوست ساسان، نصراله زاده علی، خلیلی محله جواد. تأثیر سطوح مختلف آبیاری و مواد محرک رشد بر اجزاء عملکرد و پروتئین دانه لوبیا قرمز (.Phaseolus vulgaris L). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1402; 13 (4) :49-62

استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحدخوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران ، roshdi1349@yahoo.com
به¬منظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز به کاربرد محرک‌های رشد تحت سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به¬صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در روستای پیرموسی شهرستان خوی طی سال 1400 اجرا شد. آبیاری به¬عنوان فاکتور اصلی در سه سطح آبیاری هر 8، 11 و 14 روز یکبار و ترکیبات محرک رشد به¬عنوان فاکتور فرعی در 5 سطح شامل مصرف اسید هیومیک همراه آب آبیاری، محلول پاشی آمینواسید، محرک ریشه‌زایی، پتاسیم و عدم کاربرد محرک‌های رشد (شاهد) بود. نتایج نشان داد که تنش خشکی در سطح آبیاری 14 روز یکبار، باعث کاهش جذب عناصر ضروری گیاه همچون نیتروژن، پتاسیم و فسفر شد، همچنین باعث کاهش تعداد شاخه جانبی، تعداد دانه در غلاف، وزن صد دانه، شاخص برداشت و سطح برگ، عملکرد پروتئین و نهایتأ عملکرد دانه لوبیا قرمز شد. کاربرد محرک‌های رشد هم در شرایط آبیاری نرمال و هم در شرایط تنش کم آبی در مقایسه با تیمار شاهد موجب افزایش صفات مورد بررسی شد. نتایج آزمایش بیانگر این موضوع بود که اثر تنش کم¬آبی در مرحله غلاف‌بندی و پر شدن دانه بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا قرمز بیشتر است و کاربرد محرک‌های رشد به‌خصوص اسید هیومیک در این مراحل با تعدیل اثر منفی تنش، عملکرد دانه بالایی نسبت به سایر محرک‌های رشد تولید نمود. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین دانه، در تیمار آبیاری هر 8 روز یکبار و کاربرد اسید هیومیک به¬ترتیب به میزان 3076 و 746 کیلوگرم در هکتار به¬دست آمد. به¬نظر می‌رسد در بهبود خصوصیات زراعی، کیفی و فیزیولوژیک لوبیا قرمز کاربرد اسید هیومیک 95 درصد هم در شرایط آبیاری نرمال و هم در شرایط تنش می‌تواند مؤثر باشد.