دوره 14، شماره 1 - ( 2-1403 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 109-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dadashi K, Matloobi M, Motallebiazar A, Amani M. Effect of Alternating Light Quality on the Vegetative and Reproductive Growth of African Violet (Saintpaulia ionantha Wendl.). Journal of Crop Production and Processing 2024; 14 (1) :95-109
داداشی کریم، مطلوبی منصور، مطلبی آذر علیرضا، امانی مینا. تأثیر تناوب کیفیت نور بر رشد رویشی و زایشی بنفشه آفریقایی (.Saintpaulia ionantha Wendl). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1403; 14 (1) :95-109

دانشگاه تبریز ، mmatloobi@gmail.com
بنفشه آفریقایی با نام علمی Saintpaulia ionantha Wendl. متعلق به خانواده Gesneriaseae به‌عنوان یک گیاه آپارتمانی بسیار محبوب است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر تیمار نور قرمز، آبی، ترکیب نور قرمز و آبی (یک قسمت آبی و سه قسمت قرمز) و سفید فلورسنت بر رشد رویشی و زایشی گیاه بنفشه آفریقایی بود. آزمایش به‌صورت طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار نوری در 16 تکرار در فاز اول و 16 تیمار نوری و 4 تکرار در فاز دوم اجرا شد. بیشترین ارتفاع در مرحله اول و دوم مربوط به گیاهان تحت تیمار نور قرمز به-ترتیب با میانگین 8/16 و 12/5 سانتی‌متر بود. گیاهان تیمار شده با نور ترکیبی آبی و قرمز بیشترین تعداد برگ در فاز اول آزمایش را تولید کردند. همین گیاهان در فاز دوم زمانیکه با نور آبی تیمار شدند، از تعداد برگ‌های خود کاستند. در فاز اول نور فلورسنت و قرمز به¬تنهایی بیشترین سطح کانوپی (حدود 350 سانتی مترمربع) را گسترش دادند درحالی‌که، در فاز دوم گسترش کانوپی در نور فلورسنت به حداکثر میزان خود (500 سانتی مترمربع) رسید. نتایج مشابه برای صفت سطح برگ نیز مشاهد شد. نور آبی در فاز اول بیشترین تعداد گل را تولید کرد، هرچند در فاز دوم گیاهان منتقل شده از نور فلورسنت به نور ترکیبی آبی و قرمز برترین تیمار بودند. نتیجه کلی آزمایش حاکی از آنست که نور آبی نقش مهمی در زود گلدهی و نور قرمز تأثیر مهمی در گسترش کانوپی گل بنقشه آفریقایی دارد.