دوره 14، شماره 3 - ( 7-1403 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 68-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ashena B, Mohammadi G, Mondani F, Boroumandan P. The Effect of Cover Crops Planted as Green Manure Pure and Mixed on Some Soil Properties and Weed Control in Potato (Solanum tuberosum L.). Journal of Crop Production and Processing 2024; 14 (3) :53-68
آشنا بیژن، محمدی غلامرضا، مندنی فرزاد، برومندان پردیس. تأثیر کشت گیاهان پوششی به عنوان کود سبز به صورت خالص و مخلوط بر برخی ویژگی‌های خاک و کنترل علف‌های هرز در مزرعه سیب زمینی (.Solanum tuberosum L). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1403; 14 (3) :53-68

گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، gr_mohammadi@razi.ac.ir
کاشت گیاهان پوششی یکی از روش‏های جایگزین به منظور افزایش کیفیت و سلامت خاک و تولید محصول سالم با حداقل استفاده از نهاده‏های شیمیایی است. این گیاهان از طریق رقابت و نیز تولید و رهاسازی مواد آللوپاتیک در محیط خاک، به عنوان ابزاری مناسب در سرکوب علف‏های هرز نیز به شمار می روند. بدین منظور پژوهش حاضر به منظور تأثیر کشت چند گونه گیاه پوششی به عنوان کود سبز به صورت خالص و مخلوط بر برخی ویژگی‏های خاک و کنترل علف‏های هرز سیب‎زمینی در مزرعه پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. نتایج نشان داد که کشت گیاهان پوششی در مقایسه با تیمار شاهد موجب کاهش pH و افزایش کربن آلی خاک در مرحله قبل از کشت سیب‎ زمینی شد، به طوری که کمترین pH (7/32) و بیشترین محتوای کربن آلی خاک (1/76 درصد) از تیمار جو خالص حاصل شد. همچنین قبل از کشت سیب زمینی تیمارهای 40 درصد شبدر +40 درصد ماشک +20 درصد جو و 50 درصد ماشک +50 درصد شبدر به ترتیب موجب افزایش 38 و 36 درصدی نیتروژن خاک نسبت به تیمار شاهد شدند. در مرحله قبل و پس از برداشت سیب‎زمینی نیز کاربرد گیاهان پوششی موجب افزایش محتوای عناصر فسفر و پتاسیم خاک در مقایسه با شاهد شد. کاربرد گیاهان پوششی در هر دو مرحله 20 و 40 روز بعد از کشت سیب‏زمینی موجب کاهش تراکم علف‏های هرز شد و تیمار جو خالص تراکم علف‎های هرز را به-ترتیب به میزان 53/2 و 53/6 درصد نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. مشخص شد که بیشترین عملکرد غده مربوط به تیمارهای 40 درصد شبدر +40 درصد ماشک +20 درصد جو و 50 درصد ماشک +50 درصد شبدر بود که نسبت به تیمار شاهد به میزان 71/1 و 59/8 درصد افزایش داشت. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که از گیاهان پوششی می‏توان به¬عنوان ابزاری جهت بهبود ویژگی‎های خاک و کنترل علف‏های هرز مزرعه سیب‎ زمینی استفاده کرد.