دوره 15، شماره 1 - ( 12-1403 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 18-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naji M, Diyanat M, Habibi D, Sadeghi shoa M, Wiesany W. Evaluation of Changes in Root Yield and Quality in Different Cultivars of Autumn Sugar Beet (Beta vulgaris L.) Exposed to Gamma Ray Radiation under Salinity Stress Condition. Journal of Crop Production and Processing 2025; 15 (1) :1-18
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3315-fa.html
ناجی میثم، دیانت مرجان، حبیبی داوود، صادقی شعاع مهدی، ویسانی وریا. ارزیابی تغییرات در کمیت و کیفیت عملکرد ریشه ارقام مختلف چغندرقند (.Beta vulgaris L) پاییزه تحت پرتوتابی اشعه گاما در شرایط تنش شوری. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1403; 15 (1) :1-18

URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3315-fa.html


دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، Ma_dyanat@yahhoo.com
چکیده:   (159 مشاهده)
تنش شوری یکی از محدودیت های شناخته شده و مهم تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان است. در این پژوهش، تغییرات صفات کمی و کیفی ارقام مختلف چغندرقند پاییزه پس از پرتوتابی با اشعه گاما در شرایط تنش شوری در منطقه جعفریه واقع در استان قم در دو سال زراعی 1398 و 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. کرت اصلی شامل آب آبیاری در دو سطح (آب نرمال و آب شور با هدایت الکتریکی (Electrical conductivity) EC به-طور میانگین 9000 میکروموس بر سانتی متر ) و کرت های فرعی ترکیبی از ارقام چغندرقند (شریف، آنتک و یودورو) و پرتوتابی با اشعه گاما (صفر، 50، 100، 200 و 400 گری) بودند. تنش شوری منجر به کاهش عملکرد ریشه در سه رقم یودورو، آنتک و شریف به مقدار 37/4 %، 31/5 % و 33/4 % شد. رقم یودورو هم در شرایط آبیاری نرمال (5/74 تن در هکتار) و هم در شرایط تنش شوری (46/4 تن در هکتار) میانگین عملکرد ریشه بیشتری را نسبت به سایر ارقام داشت و در مقابل رقم شریف هم در شرایط آبیاری نرمال (63/1 تن در هکتار) و هم در شرایط تنش شوری (42 تن در هکتار) میانگین عملکرد ریشه پایین تری را نشان داد. تنش شوری منجر به افزایش درصد قند در سه رقم یودورو، آنتک و شریف به میزان 23/6%، 23/7% و 19/3% شد. پرتودهی گاما در سطح 200 گری منجر به کمترین درصد قند (16/1 %) شد و عدم پرتودهی (شاهد) و پرتودهی در سطح 400 گری دارای بیشترین درصد قند (به ترتیب 17/3 % و 17/1 %) شدند. غلظت سدیم ریشه در هر سه رقم در شرایط آبیاری نرمال تقریبا یکسان بود که با اعمال تنش شوری این میزان در دو رقم یودورو و آنتک 2 و 1/7 برابر و در رقم شریف 2/5 برابر افزایش یافت. دو رقم آنتک و یودورو در مواجهه با شوری از لحاظ وجود ناخالصی و درصد ملاس، عملکرد بهتری را نسبت به رقم شریف نشان دادند.
متن کامل [PDF 888 kb]   (65 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به Isfahan University of Technology - مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق