Shafagh-Kolvanagh J, Zehtab-Salmasi S, Ghassemi-Golezani K, Amani M, Shokati Amrollah B. Effect of Different Planting Patterns on Yield, Yield Components, and Essential Oil of Dill (Anethum graveolens L.) Grains in Additive and Replacement Intercropping with Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.). Journal of Crop Production and Processing 2025; 15 (1) :33-53
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3322-fa.html
شفق کلوانق جلیل، زهتاب سلماسی سعید، قاسمی گلعذانی کاظم، امانی مینا، شوکتی امراله بهزاد. تأثیر الگوهای مختلف کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و اسانس بذر شوید (.Anethum graveolens L) در کاشت مخلوط افزایشی و جایگزینی با شنبلیله (.Trigonella foenum-graecum L). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1403; 15 (1) :33-53
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3322-fa.html
گروه اکوفیزیولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. ، Shafagh.jalil@gmail.com
چکیده: (141 مشاهده)
به منظور دستیابی به مناسب ترین ترکیب کاشت از لحاظ آرایش مکانی و بررسی اثر آن روی عملکرد و اجزای عملکرد و همچنین درصد و عمکرد اسانس، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز در سال زراعی 1400 اجرا شد. الگوهای مختلف کاشت شامل الگوی کاشت خالص شوید و شش الگوی کاشت مخلوط این دو گیاه شامل سه الگوی نسبت افزایشی (1:20 (تراکم مطلوب شنبلیله حفظ شد (50 بوته در مترمربع) و در فاصله بین ردیف ها در هر مترمربع 20 گیاه شوید کاشت شد) و 1:40 (تراکم مطلوب شنبلیله و 40 گیاه شوید در هر مترمربع) و 1:60 (تراکم مطلوب شنبلیله و 60 گیاه شوید در هر متر مربع)) و سه الگوی مختلف نسبت جایگزینی (1:1 (یک ردیف شنبلیله + یک ردیف شوید) و 1:2 (یک ردیف شنبلیله + دو ردیف شوید) و 1:3 (یک ردیف شنبلیله + سه ردیف شوید)) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که گیاه شوید در الگوهای مختلف کاشت مخلوط نسبت های افزایشی و به خصوص نسبت های 1:20 و 1:60 بیشترین تعداد گل آذین، تعداد دانه در بوته، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت بذر را داشتند. درصد و عملکرد اسانس بذر تحت -تأثیر الگوهای مختلف کاشت مخلوط قرار گرفتند و در هر سه مرحله اسانس گیری، نسبت های 1:20 و 1:60 دارای بیشترین اسانس بودند. در بین سه مرحله انجام اسانس گیری (گلدهی، خمیری و رسیدگی) بیشترین اسانس از مرحله خمیری به دست آمد. این یافتهها نشان میدهد که کاشت مخلوط میتواند به افزایش تجمع ماده خشک و بهبود کیفیت محصول کمک کند. به طور خاص، تیمارهای 1:1 و کاشت خالص نیز عملکرد مناسبی در تجمع ماده خشک داشتند. بنابراین، استفاده از الگوهای کاشت مخلوط با نسبتهای بهینه، به ویژه در کاشت شوید و شنبلیله، میتواند به عنوان یک استراتژی مؤثر در بهبود عملکرد و کیفیت محصولات زراعی مورد توجه قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى