Ebadiyan D, seyed sharifi R. The Effects of Iron Nanooxide and Humic Acid on Grain Yield and Quality and Some Physiological Attributes of Rainfed Bread Wheat (Baran cultivar). Journal of Crop Production and Processing 2025; 15 (1) :89-105
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3350-fa.html
عبادیان داود، سید شریفی رئوف. اثر نانواکسیدآهن و هیومیک اسید بر عملکرد کمی و کیفی دانه و برخی صفات فیزیولوژیک گندم دیم رقم باران. نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1403; 15 (1) :89-105
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-3350-fa.html
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، raouf_ssharifi@yahoo.com
چکیده: (166 مشاهده)
به منظور بررسی تاثیر نانواکسید آهن و هیومیک اسید بر عملکرد کمی و کیفی دانه و برخی صفات فیزیولوژیک گندم دیم رقم باران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه روستای خاتون آباد شهرستان سراب، در سال 1398-1397 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی محلول پاشی با نانواکسید آهن در چهارسطح (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد، محلول پاشی 0/4، 0/8 و 1/2 گرم در لیتر) و کاربرد هیومیک اسید در چهار سطح (محلول پاشی با آب به عنوان شاهد، محلول پاشی 100، 200 و 400 میلی گرم در لیتر) در مراحل پنجه دهی و آبستنی به ترتیب بر اساس کد 24 و40 زادوکس را شامل می شدند. مقایسه میانگین ها نشان داد که کاربرد توام نانواکسید آهن و هیومیک اسید در بالاترین سطح، ارتفاع بوته (23 درصد)، وزن هزار دانه (20/9 درصد)، محتوای نسبی آب در مراحل ظهور سنبله و پرشدن دانه (به ترتیب 42/5 و37 درصد) را در مقایسه با عدم کاربرد هیومیک اسید و نانواکسید آهن افزایش داد. همچنین بالاترین سطح نانواکسید آهن طول سنبله (7/4 درصد)، محتوای آهن، پروتئین و عملکرد دانه را (به ترتیب 27، 10/7 و 27 درصد) در مقایسه با سطح شاهد افزایش داد. نتایج مشابهی نیز در کاربرد هیومیک اسید به دست آمد. ولی کاربرد نانواکسید آهن انتقال ماده خشک از بخش هوایی و ساقه (به ترتیب 74 و30 درصد) و سهم فرایند انتقال مجدد در عملکرد دانه را (22/4 درصد) در مقایسه با سطح شاهد کاهش داد. براساس نتایج محلول پاشی 1/2 گرم در لیتر نانواکسیدآهن و 400 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید می تواند عملکرد کمی و کیفی دانه گندم تحت شرایط دیم را به واسطه بهبود اجزای عملکرد دانه و برخی صفات فیزیولوژیک افزایش دهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى