Hajghani M, Saffari M, Maghsoudi Moud A A. The Effect of Different Levels of Salinity (NaCl) on Germination and Seedling Growth of Safflower (
Carthamus tinctorius L.) Cultivars. Journal of Crop Production and Processing 2008; 12 (45) :449-458
URL:
http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-932-fa.html
حاج غنی مهدیه، صفاری مهری، مقصودی مود علی اکبر. اثر سطوح مختلف شوری کلرید سدیم بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام گلرنگ
(Cartamus tinctorius L.). نشریه تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی. 1387; 12 (45) :449-458
URL: http://jcpp.iut.ac.ir/article-1-932-fa.html
چکیده: (23321 مشاهده)
مسأله شوری به عنوان عاملی فزاینده در مزارع فاریاب کشور، خصوصاً مزارعی که با آب چاه آبیاری میشوند، از اهمیت خاصی برخوردار است. به منظور بررسی آثار تنش شوری بر جوانهزنی و رشد گیاهچه گلرنگ، آزمایشی در دو مرحله با استفاده از چهار سطح شوری کلرید سدیم (0، 5، 10 و 15 دسی زیمنس بر متر) و چهار رقم خاردار و بدون خارگلرنگ ( محلی اصفهان و ارقام اصلاح شده LRV،ILو PI) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. در مرحله جوانهزنی درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، نسبت وزن خشک ریشهچه به ساقهچه و شاخص مقاومت به شوری اندازهگیری شد. در مرحله رشد گیاهچه نیز طول ساقه، تعداد برگ، شاخص کلروفیل، وزن خشک ریشه و اندام هوایی، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی و شاخص مقاومت به شوری اندازهگیری گردید. نتایج هر دو مرحله نشان داد که در همه رقمها تنش شوری صفات ذکر شده را به صورت معنیدار کاهش میدهد. اثر متقابل شوری و رقم در مرحله جوانهزنی بر خلاف مرحله رشد گیاهچه معنیدار بود. با افزایش شوری شاخص مقاومت به شوری در هر دو مرحله به صورت معنیداری کاهش یافت، ولی اختلاف بین واریتهها معنیدار نبود. در مرحله جوانهزنی و رشد گیاهچه رقمهای PI و IL به ترتیب به عنوان مقاومترین رقمها ارزیابی شدند. مقایسه نتایج نشان داد که نحوه پاسخ به تنش شوری در رقمهای مختلف و طی مراحل جوانهزنی و رشد گیاهچه کاملاً متفاوت بوده و مرحله جوانهزنی به تنش شوری حساستر است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى